Internațional

Inundații în Rusia // Zeci de mii de oameni sunt evacuați din regiunile Kurgan și Tiumen

Inundațiile continuă să se extindă în regiunile siberiene ale Rusiei. Locuitorii și autoritățile din regiunile Tiumen și Kurgan încearcă să consolideze barajele și să fortifice malurile râurilor, în timp ce au fost emise noi avertismente, iar oamenii sunt evacuați din zona afectată.

meduza
Sursa: meduza

Râul Ișim are un nivel ridicat al apei de peste zece metri și jumătate, după ce a crescut cu încă un metru și jumătate în ultima zi. Aproximativ 20 de mii de persoane au fost evacuate din cele două regiuni afectate de intemperii. Voluntarii alături de echipele de salvare muncesc contra cronometru pentru a întări malurile și digurile, ca să poată salva măcar ce este posibil din calea apei.

„După cum vedeți, apa este deja foarte aproape și ne-am îndreptat toate eforturile pentru a consolida barajul, astfel încât să nu se rupă, pentru a salva toate casele care sunt aici”, a relatat Alexandr Izmailor, voluntar.

Și în regiunea Orenburg continuă evacuările chiar dacă nivelul apei din râul Ural a scăzut constant timp de trei zile. Aproape 18 mii de persoane au fost evacuate, însă mulți aleg să nu-și părăsească locuințele de frica jafurilor, care au luat amploare. Oamenii sunt furioși și spun că autoritățile nu le acordă niciun ajutor, iar o femeie, al cărei soț a decedat în războiul din Ucraina, l-a atacat direct pe primarul din Orsk.

„Până acum nu avem niciun ajutor! Bineînțeles că mă simt rău, pentru că nu pot să fac nimic, nimeni nu răspunde. Și voi stați acolo, la voi totul e bine. Aveți obraz?! Purtați cămașă albă, iar noi stăm două săptămâni fără bani, fără nimic. Fără apă. Nu aveți bani?... Pentru ce a decedat soțul meu?”.

De cealaltă parte, autoritățile spun că fac tot ce le stă în puteri. În Orsk, cu ajutorul unei stații de tratare, angajații Ministerului pentru Situații de Urgență filtrează apa. Peste 400 de case au fost eliberate de apă în ultimele 24 de ore, însă încă peste 13 mii de clădiri rezidențiale și 20 de mii de terenuri agricole rămân inundate.

Citește mai mult