Internațional

Studiu: Cheltuielile militare globale au crescut la un nivel record în 2023. SUA, China și Rusia alocă cei mai mulți bani

Cheltuielile militare la nivel global au sporit în 2023 cu 7% față de anul anterior, până la 2.443 de miliarde de dolari, aceasta fiind cea mai rapidă creștere anuală începând din 2009, a anunțat luni Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI), potrivit Reuters, citată de Agerpres.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

SIPRI arată că, în 2023, toate țările plasate pe primele zece locuri ca nivel al bugetului pentru apărare și-au sporit cheltuielile militare.

Nan Tian, cercetător principal în cadrul programului privind producția de arme și cheltuieli militare al SIPRI, a explicat că această creștere este un răspuns direct la deteriorarea globală a păcii și securității.

„Statele prioritizează puterea militară, dar ele riscă să ajungă la o spirală acțiune/reacție în peisajul geopolitic și de securitate tot mai volatil”, a spus Nan Tian. Acesta prognozează o creștere a cheltuielilor militare și în următorii câțiva ani, în contextul în care războiul din Ucraina este „departe de a fi încheiat”, iar tensiunile din Orientul Mijlociu și Asia sunt o constantă.

Studiul SIPRI indică faptul că în 2023 primele cinci țări în privința cheltuielilor militare au fost SUA, China, Rusia, India și Arabia Saudită, ele reunind 61% din cheltuielile militare mondiale. Creșteri notabile s-au observat în Europa, Asia-Pacific și Orientul Mijlociu.

SUA au cheltuit anul trecut pentru apărare 916 miliarde de dolari, în creștere cu 4,3% față de 2022, în timp ce China și-a sporit cheltuielile militare pentru al 29-lea an consecutiv, ajungând la 296 de miliarde de dolari în 2023, cu 6% mai mult decât în anul precedent.

Continuarea războiului din Ucraina a antrenat o sporire a cheltuielilor militare în Ucraina, Rusia și „într-o serie întreagă” de țări europene, a adăugat expertul SIPRI.

Rusia și-a majorat cheltuielile pentru apărare anul trecut cu 24% comparativ cu 2022, până la 109 miliarde de dolari, potrivit estimărilor SIPRIU, și de la anexarea Crimeii, în 2014, țara și-a sporit bugetul pentru apărare cu 57%.

Ucraina și-a crescut cheltuielile militare cu 51% față de 2022, până la 64,8 miliarde de dolari, dar Kievul a primit ajutor militar în valoare de 35 de miliarde de dolari, majoritar din Statele Unite.

Deși bugetele militare ale Ucrainei și Rusiei sunt apropiate în valoare absolută, ele diferă ca proporție din produsul intern brut (PIB). Astfel, în cazul Ucrainei bugetul militar este 37% din PIB, dar în cel al Rusiei doar 5,9% din PIB.

În Europa, Polonia a înregistrat cel mai mare spor al cheltuielilor militare, de 75%, până la 31,6 miliarde de dolari anul trecut comparativ cu 2022.

Cheltuielile militare au sporit și în Orientul Mijlociu, unde Israelul a avut o creștere de 24%, până la 27,5 miliarde de dolari în 2023, în principal ca urmare a ofensivei desfășurate în Fâșia Gaza ca răspuns la atacul terorist de amploare comis de mișcarea palestiniană Hamas în 7 octombrie anul trecut. Lidera regiunii este Arabia Saudită, care și-a majorat bugetul apărării cu 4,3% în 2023 față de anul precedent, până la 75,8 miliarde de dolari.

Daniela Savin

Daniela Savin

Autor

Citește mai mult