Internațional

Polonia este gata să găzduiască arme nucleare pentru consolidarea securității flancului estic al NATO

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că Polonia este „gata” să găzduiască arme nucleare pe teritoriul său dacă NATO decide să-și consolideze flancul estic.

„Rusia militarizează din ce în ce mai mult regiunea Königsberg (Kaliningrad). Recent, și-a relocat armele nucleare în Belarus. Dacă aliații noștri decid să desfășoare arme nucleare ca parte a partajării nucleare și pe teritoriul nostru, pentru a consolida securitatea flancului estic al NATO, suntem pregătiți pentru asta”, a declarat Duda, citat de Politico.

De la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, președintele Vladimir Putin a făcut amenințări nucleare voalate la adresa Occidentului, ascunzând chiar și arme atomice în Belarus, care se învecinează cu Polonia, Lituania și Letonia cu membrii NATO, mai notează sursa citată.

Duda a spus că partajarea nucleară a fost subiectul discuțiilor dintre Polonia și SUA „de ceva timp”.

„Am vorbit deja despre asta de mai multe ori. Trebuie să recunosc că atunci când a fost întrebat despre asta, mi-am declarat disponibilitatea”, a spus el.

În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns că Rusia „va lua toate măsurile de răzbunare necesare pentru a ne garanta securitatea”, potrivit serviciului de știri de stat RIA Novosti.

Citește mai mult