A început Săptămâna Mondială a Imunizării, cu genericul „Vaccinarea protejează generații”. Recomandările specialiștilor
A început Săptămâna Mondială a Imunizării, cu genericul „Vaccinarea protejează generații”. Scopul acțiunii este de a crește gradul de conștientizare al cetățenilor cu privire la importanța vaccinării în prevenirea bolilor și protejarea vieții. Către anul 2030, se estimează ca pretutindeni în lume oamenii să fie asigurați cu vaccinuri, de la orice vârstă, pentru a beneficia de sănătate și bunăstare.
Șeful adjunct al Direcției Sănătate Chișinău, Vladimir Bolocan, a menționat astăzi la ședința operativă a Primăriei că oamenii trebuie să fie conștienți de efectele vaccinări și că acest lucru a salvat vieți pe parcursul timpului. Acesta a precizat că, în timpul săptămânii, autoritățile vor veni cu mesaje clare despre vaccinare și rolul acesteia.
„Îndemn pe toți să se vaccineze și pe toți liderii de opinie să se alăture mesajului nostru de a promova vaccinarea, mai ales că se aproprie și Săptămâna Conștientizării Vaccinării, o săptămână în care noi intensiv și explicit pentru fiecare vom aduce mesaje corecte și clare despre vaccinare, despre vaccin și despre totul ce se învârte în jurul vaccinului”, a menționat Vladimir Bolocan.
Menționăm că regiunea europeană a OMS marchează Săptămâna Europeană a Imunizării (EIW) pentru a promova conștientizarea importanței vaccinurilor în prevenirea bolilor și protejarea vieții. Ediția din acest an are o semnificație specială, deoarece coincide cu cea de-a 50-a aniversare a Programului extins de imunizare.
Precizăm că în Republica Moldova vaccinarea este asigurată de stat, gratuit, cu acces echitabil la aceste servicii. Scopul principal al Programului Național de Imunizări pentru anii 2023-2027 este menținerea nivelului de acoperire vaccinală de peste 95%, împotriva a 13 infecții incluse în calendarul de vaccinări și prin imunizări la indicații epidemice în situații de risc sporit de îmbolnăvire și răspândire a infecțiilor.