Externe

Miniștrii de Externe din UE discută despre continuarea sprijinului pentru Ucraina și sancțiunile împotriva Iranului

Miniștrii de Externe și ai apărării din Uniunea Europeană discută luni, în Luxemburg, despre sprijinul pentru Ucraina, după aprobarea în Congresul american a unei asistențe de 61 de miliarde de euro pentru Kiev, precum și despre sancțiunile contra Iranului, notează DPA și AFP, citate de Agerpres.

Noua șefă a diplomației letone, Baiba Braze, a subliniat că este important ca țările UE să își continue sprijinul pentru Kiev, chiar dacă Washingtonul a votat un pachet de asistență pe termen lung pentru Kiev. „Dacă Europa are ambiția de a gestiona conflictul de pe continentul său, acum este momentul de a arăta acest lucru”, a spus reprezentanta Rigăi.

Ucraina cere mai multe arme și muniții de la aliații săi occidentali, în special sisteme de apărare antiaeriană.

„Am evitat un glonț istoric, dar din păcate vin mult mai multe gloanțe. Nu poate exista o oprire a asistenței și trebuie să continuăm să discutăm despre cum vom ajuta suplimentar Ucraina”, a afirmat șeful diplomației lituaniene, Gabrielius Landsbergis.

Ideea sa a fost susținută și de șefa diplomației germane. „Nu este doar un moment pozitiv și important pentru Ucraina, dar și unul care contribuie la asigurarea mai bună a păcii în Europa. Iată de ce vom dezbate aici modul de a ne spori ajutorul pentru Ucraina, în special în ceea ce privește apărarea antiaeriană”, a accentuat Annalena Baerbock.

„Ceea ce trebuie să facem este să trecem la acțiune, dar uneori este necesar să discutăm înainte de a acționa și asta este ceea ce facem astăzi”, a afirmat ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren.

Olanda, Germania, Polonia, Grecia, Spania și România sunt cele șase țări europene care dețin baterii de rachete Patriot, tipul de rachete cerute de Ucraina. Aceste rachete sol-aer sunt cele mai eficiente contra rachetelor hipersonice utilizate de armata rusă împotriva infrastructurii ucrainene.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat vineri că Ucraina are nevoie urgentă de rachete Patriot.

Madridul a rămas evaziv luni în legătură cu intențiile sale. „Spania a făcut mereu tot ce a putut în măsura posibilităților sale” pentru a ajuta Ucraina, a susținut șeful diplomației spaniole Jose Manuel Albares.

Pentru moment, Germania este singura țară care a anunțat trimiterea unei baterii suplimentare Patriot în Ucraina.

Citește mai mult