Politic

Interviu ÎN CONTEXT// Mihai Isac despre blocul lui Șor: Sunt acțiuni ale războiului hibrid rus pentru a compromite alegerile din R. Moldova

Este interesul Republicii Moldova să ceară extrădarea lui Ilan Șor, pentru că Federația Rusă instrumentalizează elemente criminale și corupția atunci când atacă alt stat, iar acum este împotriva poporului nostru. Opinia aparține expertului în politică externă, Mihai Isac, și a fost exprimată în cadrul emisiunii „ÎN CONTEXT” de la Moldova 1. Crearea blocului format din partidele satelit ale lui Ilan Șor sunt noi acțiuni ale războiului hibrid rus pentru a compromite referendumul și scrutinele ulterioare, susține expertul.

Moldova 1: Continuăm „ÎN CONTEXT”. Ilan Șor și-a făcut un nou bloc politic pe care l-a lansat cu mare fast la Moscova. Colega mea, Lucia Vieru, a încercat să obțină reacții din partea autorităților. Responsabilii de la Procuratură au transmis că au făcut totul pentru extrădarea lui Ilan Șor, iar cei de la Comisia Electorală Centrală au refuzat să dea vreun comentariu pentru că blocul lui Șor nu este o entitate juridică. Consilierul prezidențial, Adrian Băluțel, a comunicat că „Șor” și sateliții nu au făcut decât să demonstreze că sunt servitorii regimului de la Kremlin. Lucia Vieru știe detaliile.

Lucia Vieru, jurnalistă, Moldova 1: În contextul în care Ministerul Justiției a trimis o cerere de extrădare în Israel, se vehicula că Șor se află la Moscova sau că cel puțin mergea foarte des acolo. Anterior, șeful Biroului Interpol de la Chișinău declarase că autoritățile ruse nu sunt transparente, iar presa internațională nota că statul israelian are șansa să-i răspundă Rusiei pentru prietenia cu Iran și Hamas și să-l dea pe cetățeanul israelian, Ilan Șor, pe mâna justiției moldovene. Cert este că el continuă să facă politică de la distanță în ciuda sentinței din Republica Moldova - 15 ani de închisoare pentru implicare în frauda bancară. Șor mai este sancționat internațional de Statele Unite, Marea Britanie, Uniunea Europeană din aceleași motive pentru care a fost declarat anticonstituțional și partidul său care îi purta numele: acțiuni subversive în favoarea Rusiei, finanțare tenebră și corupție.

Evenimentul de la Moscova, lansarea blocului „Pobeda”, adică „Victorie”, se încadrează în stilistica și retorica militaristă ale regimului de la Kremlin. Este evident că e o trimitere la victoria Uniunii Sovietice în al Doilea Război Mondial, pe care Putin a transformat-o în cap de afiș al propagandei pro-război și care ar trebui cumva să justifice în mințile rușilor, și nu doar, agresiunea contra Ucrainei, pe care ei o numesc „denazificare”. Nikolai Baskov și Filip Kirkorov sunt artiștii loiali regimului. Ei sprijină agresiunea, au ținut concerte în Donbas, în spatele frontului. Kirkorov a cules căpșuni cu fostul președinte socialist, Igor Dodon. Ulterior, după declanșarea invaziei pe scară largă, a fost interzis în Republica Moldova. Iar acum ei au cântat piesele formației „Noroc”, care au inspirat generații ale independenței. De altfel, formația „Noroc” a fost interzisă de Partidul Comunist pentru subversiune ideologică.

Pe lângă vedetele rusești, Șor s-a afișat alături de liderii regionali din Autonomia găgăuză și ai partidelor „Renaștere”, „Șansă” și alături de deputații formațiunii dizolvate. Ei au anunțat acest bloc politic încropit la Moscova pentru referendumul și prezidențialele de la Chișinău.

Moldova 1: Rămânem „ÎN CONTEXT”. Mihai Isac, expert în spațiul Mării Negre, este în platoul Moldova 1. Ce vrea să obțină Federația Rusă prin acest eveniment care se pare că a fost mai degrabă propagandistic, cu artiști bine-cunoscuți în Rusia și în Republica Moldova, dar artiști care sunt loiali regimului de la Kremlin, și unde vrea să ajungă Kremlinul prin acești oameni pe care i-a adunat pe aceeași scenă?

Mihai Isac: Vedem faptul că Kremlinul folosește această tactică „pâine și circ” pentru a ascunde intențiile sale criminale cu privire la populația Republicii Moldova. Ceea ce am văzut pe aceeași scenă dintr-un hotel din Moscova nu este decât o ultimă mișcare în acest război hibrid pe care Federația Rusă îl duce împotriva populației Republicii Moldova. Desigur, am văzut alături de nume consacrate din mediile politice din Republica Moldova, cu ghilimelele de rigoare, mă refer la Marina Tauber sau alte persoane, vedem și persoane noi care au apărut în ultimele luni cu pseudo partide care, în opinia mea, sunt înființate mult prea ușor în Republica Moldova.

Poate autoritățile de la Chișinău ar trebui să analizeze modul în care sunt înființate aceste partide, care vedem că devin vehicule pentru propagarea intereselor rusești în Republica Moldova. Tot în sală am mai observat o serie de oficiali care aparțin comunității cetățenilor Republicii Moldova din Federația Rusă, inclusiv liderul așa-zisei autonomii naționale culturale a moldovenilor din regiunea Crimeea, care este acolo. Deci este clar un demers susținut de unitatea statală, cum este Federația Rusă, care are o implicare directă în destabilizarea Republicii Moldova. Și ne vom aștepta la astfel de spectacole, lansarea înainte de 9 mai a acestui bloc politic și cu bătaie lungă, nu numai pentru alegerile prezidențiale și referendum, dar în special, pentru alegerile parlamentare de anul viitor.

Sper ca cetățenii Republicii Moldova să dea dovadă de maturitate politică și să înțeleagă că un vot acordat chiar și ca semn de protest unei formațiuni sponsorizate din bani ilegali nu ar face decât să fure viitorul și acestei generații, dar și generațiilor viitoare.

Moldova 1: Federația Rusă este oficial în strategia de securitate desemnată drept amenințare strategică pentru Republica Moldova, alături de corupție și altele. E și acest eveniment un mod de a spune: „Uitați-vă, suntem împotriva Republicii Moldova și nu ne este rușine de acest fapt”. Sau cel puțin dacă ar putea fi cumva încadrată legal această lansare a blocului „Pobeda-Victoria”?

Mihai Isac: În primul rând, lansarea pe teren străin a un bloc politic care ar dori să schimbe în bine viețile cetățenilor Republicii Moldova este un nonsens. Nicăieri în istorie nu s-a văzut lansarea unui partid pe teritoriul unei țări dușmane, decât dacă acel partid este supus intereselor acelei țări. Pentru că nu cred că, de pildă, alte partide, proeuropene, ar putea să-și lanseze filiale în Federația Rusă sau să facă alianțe în Federația Rusă. Deci este clar că este și o mișcare prin care oligarhul fugar, care vedem că preferă mai degrabă răceala Moscovei decât căldura țărilor mediteraneene, încearcă să-și dovedească loialitatea față de Federația Rusă.

Asistăm la un concurs între diferiți exponenți ai intereselor ruse din Republica Moldova. Ar trebui să ne îngrijoreze nu numai ceea ce s-a întâmplat la Moscova, unde îi vedem pe cei care slujesc intereselor Moscovei, dar ar trebui să ne îngrijoreze cei care sunt în alte partide, cei care sunt ascunși și care pot servi la un moment dat, atunci când se va decide să servească interesele Moscovei. Pentru că am văzut recent, în urmă cu câteva săptămâni, și o întâlnire între liderul Partidului Socialiștilor, fostul președinte Igor Dodon, și Evghenia Guțul, la Comrat, chiar în Găgăuzia. Și am văzut și vizita domnului fost președinte Voronin tot în Găgăuzia. Și, din păcate, Găgăuzia, zona locuită de comunitatea găgăuză, care este o zonă atât de frumoasă, fără voia majorității locuitorilor, devine epicentrul acestor mișcări, care vor să transforme autonomia într-un berbece geopolitic în interiorul sistemului politic intern din Republica Moldova atacând, practic, din interior.

Moldova 1: Apropo, despre răceala Moscovei și țărmul mediteraneean. Cum crezi, mai are șanse Republica Moldova să obțină extrădarea lui Ilan Șor, acum, că se află la Moscova, fie temporar, fie s-a stabilit acolo, nu e clar?

Mihai Isac: Există anumite particularități ale sistemul juridic din statul Israel. Sunt sigur că se fac toate diligențele posibile pentru extrădarea acestuia. Dacă ar exista anumite probleme în modul în care autoritățile Republicii Moldova au făcut acest demers, atunci ele trebuie îndreptate. În primul rând, niciodată nu trebuie tăcut din gură atunci când vine vorba despre extrădarea lui Ilan Șor. Trebuie adusă mereu în discuție, chiar dacă nu există un rezultat imediat. Ar trebui, în opinia mea, ca autoritățile de la Chișinău să solicite și sprijinul sau să solicite din nou sprijinul autorităților din state partenere din Uniunea Europeană sau din Statele Unite, desigur.

Moldova 1: Ilan Șor este, de exemplu, pe listele internaționale de sancțiuni. Primii au fost americanii, care sunt partenerii Israelului, de altfel.

Mihai Isac: Desigur, este o relație specială între Statele Unite și Israel, dar nu este numai treaba Statelor Unite să-l extrădeze pe Ilan Șor. În primul rând, este interesul nostru, deci noi trebuie să insistăm prin toate mijloacele pentru acest lucru. Pentru că vedem că Federația Rusă instrumentalizează aceste elemente criminale împotriva poporului Republicii Moldova. Și este o caracteristică a politicii Federației Ruse de a folosi corupția și elementele criminale atunci când atacă un alt stat. Și vedem ce se întâmplă și ce s-a întâmplat în Ucraina. Vedem ce se întâmplă în Republica Moldova, vedem ce se întâmplă în Georgia. Vedem ce se întâmplă și în alte zone. Deci este clar că Republica Moldova ar trebui să folosească această situație și să explice mai pe larg, să prezinte mai multe dovezi pe care sunt sigur că autoritățile le au sau le pot obține, inclusiv cu sprijinul societății civile și al presei. Să prezinte aceste dovezi care îl vizează nu numai pe Ilan Șor, dar și pe acoliții săi. Pentru că vedem că tot ceea ce se întâmplă, inclusiv această mișcare de la Moscova, nu poate fi realizat decât cu sprijinul unei entități statale și această entitate statală interesată în destabilizarea Republicii Moldova și a spatelui Frontului din Ucraina este Federația Rusă.

Moldova 1: Vreau să întreb în loc de concluzie despre miza din acest an pe care o are Federația Rusă și, de ce nu, blocul „Pobeda-Victoria”, pentru că vorbise Șor că speră la o victorie și la prezidențiale, și la referendum. Care ar fi scopul rusesc, obiectivul Rusiei ce ține de referendum și de prezidențiale? Probabil, vor fi candidaturi pe care Moscova le va susține mai mult sau mai puțin direct.

Mihai Isac: În mod sigur, Federația Rusă va avea o serie de candidați în aceste alegeri, care vor fi mai mult sau mai puțin susținuți. Dar nu există în acest moment o persoană capabilă să o învingă pe actuala șefă a statului, președinta Maia Sandu. În primul rând, ei ar dori să delegitimeze alegerile prezidențiale prin promovarea absenteismului la vot, este una din tacticile discutate și de către alte partide proruse. Am văzut deja astfel de manifeste împrăștiate la Comrat, la Bălți și în alte regiuni. Au fost deja semnalate de presă. Desigur, ei doresc să deturneze și obiectul referendumului. Și de aceasta este necesar ca electoratul din Republica Moldova să dea dovadă de maturitate și să nu creadă în poveștile cu gazul ieftin de 10 lei și aeroport la Ceadîr-Lunga.

Citește mai mult