Social

Decizie CSE: Cetățenii vor primi compensații retroactiv, în cazul majorării gradului de vulnerabilitate energetică

Persoanele care beneficiază de compensații din partea Guvernului la energie electrică și gaze naturale vor primi ajutor suplimentar pentru plata facturilor, în cazul majorării gradului de vulnerabilitate energetică. Compensațiile suplimentare vor fi achitate retroactiv, de la data înregistrării cererii pe portalul guvernamental compensatii.gov.md. O decizie în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), prezidate de prim-ministra Natalia Gavrilița.

Imagine simbol
Sursa: Imagine simbol

Potrivit Dispoziției CSE, Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 50 milioane lei, din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, către SA „CET-Nord”. Mijloacele financiare vor fi utilizate în scopul achitării compensațiilor acordate consumatorilor vulnerabili, pentru perioada ianuarie – februarie 2023. SA „CET-Nord” va raporta lunar mărimea compensațiilor acordate și va restitui soldul rămas, în cazul în care suma avansului va depăși valoarea totală a compensațiilor acordate.

De menționat că Guvernul oferă, și în această iarnă, compensații în factură pentru consumul de energie: gazele naturale, energia termică și electrică, în baza categoriilor de vulnerabilitate energetică în care este încadrată familia pe baza cererii depusă de către aceasta, precum și în baza plafonului stabilit de autorități.

Compensațiile au fost incluse direct în factură, începând cu luna decembrie, pentru consumul din noiembrie. Acestea vor fi oferite în perioada rece a anului, adică în perioada noiembrie 2022 - martie 2023.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult