Politic

Oleg Serebrian, despre exercițiile armatei ruse în regiunea transnistreană: „Misiunea lor mai întâi de toate este să transmită panică”

Exercițiile armatei ruse din regiunea transnistreană reprezintă o acțiune propagandistică, a declarat vicepremierul Oleg Serebrian în contextul aplicațiilor desfășurate marți de contingentul rus din cadrul forțelor mixte de menținere a păcii. Tragerile s-au auzit și pe malul drept al Nistrului. Majoritatea militarilor recrutați de armata rusă sunt localnici, iar potrivit șefului de la reintegrare, ei nu ar fi motivați să fie folosiți în interese străine.

Comisia Unificată de Control a informat că trupele ruse din cadrul misiunii de pacificare au simulat marți, 23 aprilie, respingerea unor atacuri asupra posturilor de control în preajma localităților Tighina, Fârlădeni, Hagimus, Dubăsari și Cocieri. Vicepremierul Oleg Serebrian a informat partea rusă că asemenea acțiuni sunt contrare principiilor de pacificare și nu ajută la consolidarea încrederii. El a menționat că aplicațiile militare au avut loc în zona necontrolată de guvern, obiectivul este provocarea neliniștii sociale.

„Nu cred că aceste acțiuni au menirea să antreneze prea mult militarii ruși care sunt destul de puțini în regiunea transnistreană, misiunea lor mai întâi de toate este să transmită panică și semnale de alarmă pe malul drept, spuneam că nu sunt atât de mulți, nu mă refeream la numărul lor, mă refeream la faptul că majoritatea sunt localnici, adică tineri recrutați din partea stângă a Nistrului”, a menționat vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian.

Rusia este prezentă militar în Republica Moldova prin grupul operativ de la Cobasna și prin detașamentul de pacificatori. Forțele Mixte de Menținere a Păcii sunt constituite din trei contingente militare, moldovean, rusesc plus paramilitarii transnistreni. Amintim că autoritățile de la Chișinău au obținut o rezoluție la Adunarea Generală a Națiunilor Unite privind retragerea necondiționată a trupelor ruse și transformarea misiunii de menținere a păcii din militară în civilă. La summitul OSCE din 1999, Kremlinul se angajase să-și evacueze trupele militare din Republica Moldova până la sfârșitul anului 2002.

Citește mai mult