Social

Percheziții la ARM: Prejudiciul estimat într-un dosar de fraudare ar fi de circa 4 milioane de lei

Ofițerii CNA și procurorii anticorupție au efectuat, miercuri dimineață, mai multe percheziții la patru bănuiți într-un dosar de abuz de serviciu, care vizează presupusele ilegalități comise la organizarea procedurilor de achiziții publice la Agenția Rezerve Materiale (ARM) a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), desfășurate în perioada 2023-2024.

CNA
Sursa: CNA

În urma perchezițiilor efectuate în birourile de serviciu ale funcționarilor vizați și la domiciliile acestora, precum și la reprezentanții unei companii beneficiare a licitațiilor presupuse a fi trucate, au fost ridicate contracte de achiziție și alți purtători de informație. De asemenea, a fost sigilată marfa.

Potrivit materialelor administrate, persoane publice ale ARM sunt bănuite că ar fi favorizat un agent economic în vederea câștigării licitațiilor publice privind achiziționarea rezervelor de tablă profilată în valoare de peste 3,7 milioane de lei, valoare ce depășește suma prevăzută în contract. În conformitate cu planul de achiziții publice pentru anul 2023, Agenția urma să achiziționeze tablă profilată în valoare de 3 milioane 187,5 mii de lei.

Mai mult, știind cu certitudine că specificațiile tehnice ale agentului economic nu corespund specificațiilor tehnice din caietul de sarcini la tabla profilată, bănuiții ar fi acceptat și primit la păstrare 23 de rulouri de tablă profilată - în total 25 de mii de metri pătrați. În asemenea circumstanțe, persoanele publice din cadrul ARM a MAI au prejudiciat statul în valoare de 3 milioane 712 mii 500 de lei.

În prezent, Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție desfășoară acțiuni în vederea stabilirii și documentării tuturor persoanelor implicate în acțiunile ilegale menționate și tragerii la răspundere penală a acestora.

Amintim că, pe 3 aprilie curent, directorul adjunct al Agenției Rezerve Materiale (ARM) și conducătorul Direcției Administrare rezerve materiale de stat din cadrul instituției au fost reținuți în cadrul unor cauze privind trucarea achizițiilor publice, soldate cu prejudicierea bugetului de stat în proporții deosebit de mari. Aceștia ar fi favorizat unii agenți economici în vederea câștigării licitațiilor publice privind achiziționarea rezervelor de păcură, grâu, zahăr, a unor utilaje tehnice și autovehicule.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult