Social

Raport SUA: Situația privind respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană s-a deteriorat

Raportul Departamentului de Stat american privind respectarea drepturilor omului în lume, în 2023, constată că situația în Republica Moldova nu a progresat mult și chiar s-a deteriorat în regiunea transnistreană. Tortura, condiții dure de detenție, arestări ilegale, pedepse aspre, restricționarea libertății de exprimare, cenzura, tratamente inumane și degradante din partea regimului separatist - sunt doar câteva probleme scoase în evidență în raport.

Raportul trece în revistă mai multe cazuri concrete de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană. Cel mai notoriu este asasinarea, în condiții suspecte, a liderului opoziției de la Tiraspol Oleg Horjan în iulie anul trecut.

Acesta a fost găsit mort în propria locuință. Horjan era victima regimului din stânga Nistrului și una dintre puținele persoane publice care au avut curajul să denunțe abuzurile comise. Pe parcursul anului trecut, au fost raportate multiple cazuri de tortură și tratamente inumane sau degradante în centrele de detenție.

Iar regiunea separatistă nu dispune nici azi de mecanisme prin care să fie investigate presupusele acte de tortură comise de așa-numitele forțe de ordine.

Constatările Departamentului de stat american sunt similare cu cele ale Asociației Promo-LEX din Republica Moldova, una din puținele care monitorizează situația drepturilor omului din regiunea transnistreană. Potrivit Promo-LEX administrația de facto de la Tiraspol se face responsabilă pentru cazurile de tortură și tratamente inumane și degradante. Mai mult, Tiraspolul nu a raportat nicio investigație sau urmărire penală pentru actele de tortură sau tratamente inumane.

De facto, regimul separatist a instituit un sistem de legi care limitează libertatea de exprimare și impun cenzura. Anul trecut, mai multe persoane au fost inculpate pentru criticile aduse administrației. Trebuie să spun că, potrivit pretinselor norme, riști până la cinci ani de închisoare, de exemplu, pentru insultele publice adresate liderului separatist.

Experții notează că Chișinăul trebuie să condiționeze și să vină cu reacții imediate atunci când este vorba despre orice încălcare concretă, mai ales dacă este vorba despre cauze care pot fi calificate drept politice. Iar pârghii în acest sens sunt suficiente.

Citește mai mult