Sport

Croația are o echipă de temut și un echipament deosebit

Echipa națională de fotbal a Croației este o echipă de temut. Finalista Mondialului din 2018 și a Ligii Națiunilor de anul trecut este gata să strălucească și în această vară, la EURO 2024, turneu care va fi transmis în direct și în exclusivitate de postul public de televiziune Moldova 1. Croația se evidențiază nu doar prin fotbaliști de calibru, dar și printr-un echipament inedit.

Unul dintre cele mai emblematice echipamente din fotbalul internațional. Croația și-a obținut Independența în 1991, iar tricoul alb-roșul i-a conferit tinerei națiuni o identitate puternică prin fotbal. Originile lui? O tablă de șah.

"Când eram copil jucam șah cu tata și fratele meu. Jucătorii care excelează la jocul de șah sunt creativi și au viziune. Ce piesă de șah ai fi? Regina, desigur. Este cea mai importantă piesă din șah. Se poate mișca și poata ataca în toate direcțiile. Este o mare onoare să îmbrac de fiecare dată tricoul echipei naționale." spune atacantul Bruno Petkovic.

Acel echipament emblematic, purtat pentru prima dată la un turneu major la EURO 1996, va servi drept inspirație pentru actuala echipă a Croației care speră să-și îmbunătățească cea mai bună performanță și să se califice în premieră în semifinale.

"Dorim că avem o evoluție strălucitoare la Campionatul European. Nu am fost geniali la ediția anteriori. Suntem datori, iar acum este șansa noastră." afirmă selecționerul Zlatko Dalic.

Croația va juca pentru a șasea oară la rând la un Campionat European, iar grupa B se anunță una de foc. Aceștia se vor confrunta cu o echipă albaneză întinerită de brazilianul Sylvinho și deținătoarea trofeului Italia. Dar mai întâi, vor juca cu Spania, națională care va încerca să repete triumful din 2012. Campionatul European din Germania se va desfășura în perioada 14 iunie - 14 iulie. Toate partidele vor fi transmise în direct și în exclusivitate de postul public de televiziune Moldova 1.

Dmitri Ciolacu

Dmitri Ciolacu

Autor

Citește mai mult