Internațional

Polonia este pregătită să ajute Ucraina să aducă înapoi bărbați aflați la vârsta de încorporare, susține ministrul Apărării

Polonia este pregătită să ajute Ucraina să „identifice” bărbații aflați la vârsta încorporării care au fugit în străinătate, declară ministrul polonez al Apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. Oficialul a menționat într-un interviu acordat postului de televiziune PolSat că Varșovia a oferit de mult timp Kievului asistență în identificarea printre refugiații și imigranții ucraineni a celor supuși mobilizării, citează BBC.

PAP
Sursa: PAP

Formele specifice ale acestei asistențe, potrivit ministrului polonez, depind de dorințele părții ucrainene.

„Cred că mulți dintre concetățenii noștri au fost și sunt indignați când văd tineri ucraineni în cafenele și aud despre efortul care ne costă să ajutăm Ucraina”, a declarat Kosiniak-Kamysz.

„De asemenea, nu este surprinzător faptul că acei ucraineni care se află în prima linie au nemulțumiri justificate față de colegii lor care sunt împrăștiați în întreaga lume”, a adăugat ministrul.

Întrebarea postului de televiziune adresată ministrului a fost legată de faptul că Ministerul ucrainean de Externe a anunțat săptămâna aceasta că a încetat să mai elibereze documente în străinătate pentru cetățenii ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani. Această măsură este legată de noua lege privind mobilizarea adoptată recent în Ucraina.

Potrivit unei estimări a Serviciului de statistică al UE, în ianuarie 2024, în țările UE se aflau aproximativ 4,3 milioane de cetățeni ucraineni, dintre care aproximativ 860.000 de bărbați. Polonia a acordat oficial azil temporar pentru 950.000 de ucraineni, iar după acest indicator se situează pe locul al doilea după Germania.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult