Social

„Moldova pentru Educație”: Inteligența artificială, în discuție

Subiectul Inteligenței Artificiale va fi abordat la primul eveniment din Campania „Moldova pentru Educație” care va reuni oficiali și funcționari de la Ministerul Educației și Cercetării și reprezentanți ai Microsoft și Google. Totodată, Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău a anunțat într-un mesaj video că statele membre ale blocului comunitar susțin eforturile Republicii Moldova de a oferi o educație de calitate tuturor cetățenilor.

La primul eveniment din Campania „Moldova pentru Educație”, la care vor fi prezenți reprezentanți ai Microsoft și Google, vor fi discutate teme ce țin de inteligența artificială și măsurile de reglementare a acesteia, a anunțat ministrul de resort, Dan Perciun. Oficialul a mai precizat că experți din Ungaria și Polonia vor prezenta modalități de implementare a manualelor digitale.

„Obiectivul nostru este să lansăm un apel către întreaga societate de a ne mobiliza și a pune umărul pentru creșterea calității educației în Republica Moldova. După cum cunoașteți și arată și rezultatele de la Pisa, publicate în 2023, avem 50% dintre elevi care nu ating un nivel minim de competență. Ne confruntăm cu un deficit de 7.000 de cadre didactice. Și atunci am ales acest generic - „Moldova pentru educație”, pentru a recunoaște magnitudinea provocărilor pe care le avem în sistem și necesitatea de a ne mobiliza toți deopotrivă pentru a rezolva aceste probleme”.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a subliniat că statele membre ale blocului comunitar susțin eforturile autorităților de la Chișinău de a oferi tuturor cetățenilor acces echitabil la educație de calitate, prin reparația grădinițelor și școlilor, programe de schimb educațional și burse din fonduri europene.

„UE salută efortul Moldovei de a se alinia la cele mai bune practici din spațiul european al educației. Astăzi, acest lucru a devenit și mai important, deoarece Moldova își propune să adere la Uniunea Europeană. Accesul echitabil la o educație bună este esențial. Acest lucru înseamnă efort comun pentru ca nimeni să nu fie lăsat deoparte și ca fiecare om să primească sprijinul de care are nevoie pentru a-și atinge potențialul maxim”.

Amintim că în Republica Moldova se desfășoară Săptămâna „Moldova pentru educație”. În instituțiile de învățământ sunt discutate diverse teme, cum ar fi modalitățile de îmbunătățire a procesului de pregătire a cadrelor didactice, conceptul noului program de studii pentru următorii ani și altele.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult