Ce se consideră a fi cadou pentru funcționarii și demnitarii de stat și cine trebuie să declare cadourile. Explicațiile secretarului de stat al Ministerului Justiției
Dacă sunteți funcționar public sau demnitar de stat și ați primit un cadou la locul de muncă, atunci trebuie să cunoașteți că acesta nu trebuie să depășească suma de 1.000 de lei pe parcursul unui an. Tema regimului juridic al cadourilor oferite funcționarilor publici și demnitarilor de stat a fost abordată de Stanislav Copețchi, secretar de stat în cadrul Ministerului Justiției Republicii Moldova, în cadrul emisiunii „Bună Dimineața”.
Potrivit lui Stanislav Copețchi, este important ca bunurile să fie oferite în cadrul unor acțiuni de protocol și că sunt declarate către o comisie specială de evaluare și înregistrare a cadourilor.
„Cadourile inadmisibile pot fi echivalate cu mita, cu remunerații ilicite. Cadourile admisibile sunt cele permise de lege. Respectiv, nu este corect a echivala un cadou automat cu mită. Există noțiunea de cadou admisibil atunci când este respectată procedura de primire a acestui cadou cu înregistrarea corespunzătoare în registrul cadourilor, registrul care este public, care este ținut de către entitatea publică și publicat”.
Cadourile admisibile, care respectă procedurile legale, pot include obiecte sau bunuri în valoare totală de până la 1.000 de lei per an. În cazul în care valoarea cadourilor depășește această sumă, persoanele au dreptul să le răscumpere.
„Comisia va evalua și dacă va determina că valoarea bunului admisibil depășește o mie de lei, atunci funcționarului public, demnitarului, i se oferă posibilitate de răscumpărare prin achitarea diferenței. Răscumpărarea se face prin achitarea sumei în contul entității publice și persoana poate să beneficieze de acest bun. Important este că chiar dacă i se oferă un cadou ce costă peste o mie de lei, să nu se încerce a influența exercitarea atribuțiilor de serviciu”, a precizat secretarul de stat.
În ceea ce privește procesul de evaluare a cadourilor de către comisia desemnată, Stanislav Copețchi a subliniat că persoanele vizate trebuie să aibă încredere în transparența deciziilor luate de comisia respectivă.
„Trebuie să avem încredere în această comisie. Este o comisie formată din trei membri - președinte, secretar și un membru al Direcției economico-financiare, care poate da o apreciere bunurilor. În cazul în care comisia întâmpină dificultăți în procesul de apreciere a bunurilor, poate antrena și experți. Trebuie să acordăm atenție și importanță acestei comisii și să avem încredere, pentru că este creată la decizia conducătorului entității, tocmai în vederea asigurării neadmiterii unor cadouri inadmisibile, ceea ce este mită”.
Amintim că, recent, instituția prezidențială a făcut lista cadourilor primite de către șefa statului Maia Sandu în cadrul întâlnirilor protocolare. În total, șefa statului a primit opt cadouri. Valoarea de piață a acestora se ridică la 31.445 de lei. Cel mai scump dar primit de președintă este un covor oferit de către ambasadorul Azerbaidjanului la Chișinău. Valoarea acestuia se ridică la circa 17,5 mii de lei.