Social

În acest an, Sfânta Lumină de la Ierusalim va fi adusă la Chișinău și de către preoții Patriarhiei Române cu o aeronavă specială

Și în acest an Focul Haric va fi adus separat de Mitropolia Moldovei și de Mitropolia Basarabiei. În premieră însă Patriarhia Română a decis că aducă Lumina Sfântă la Chișinău cu avionul, iar aceasta va fi întâmpinată într-o procesiune solemnă la Aeroportul Internațional Chișinău. Se întâmplă în contextul disensiunilor dintre cele două Mitropolii și al plecării masive a preoților de la Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse, către cea subordonată Patriarhiei Române.

Mitropolia Basarabiei a anunțat că Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim cu o aeronavă specială la București, Chișinău și Iași, iar ulterior, va fi distribuită către fiecare protopopiat și parohie din țară prin cele trei Centre Eparhiale - Chișinău, Bălți și Cahul.

La rândul său, Mitropolia Moldovei a anunțat că va aduce Focul Haric de la Ierusalim tot cu o aeronavă și că organizează, cu acest prilej, un pelerinaj în Săptămâna Patimilor. Creștinii care vor dori să participe la pelerinaj vor trebui să achite 1350 de euro. Vicarul mitropolitan Ioan Moșneguțu a declarat pentru „Teleradio-Moldova” că în acest an grupul de pelerini va fi condus de către Episcopul de Căpriana, Preasfințitul Filaret. „Vor avea un program de pelerinaj de șase zile și sâmbătă, spre seară, vor ajunge în Republica Moldova”, a spus Moșneguțu. El a precizat că de la începutul pandemiei ÎPS Vladimir nu a mers la Ierusalim după Focul Haric și că nu va merge nici în acest an.

În ajunul Sărbătorilor de Paști, Mitropolitul Vladimir a lansat un apel, chemând preoții care au părăsit Mitropolia Moldovei „să se pocăiască” și să se reîntoarcă „în sânul Bisericii Ortodoxe din Moldova”. Apelul a fost făcut la o ședință a Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ținută la revenirea Mitropolitului Vladimir de la Moscova. Acesta a declarat că „nu este doar un îndemn” de-al său, ci „o necesitate stringentă pentru binele suprem al sufletelor” enoriașilor pe care preoții „au promis să le păstorească”.

Într-un comentariu pentru TV8, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei, Constantin Olariu, a declarat că îndemnul Înaltpreasfințitului este extrem de confuz, în condițiile în care, până acum, clericii care au ales să adere la Biserica Română au fost sancționați în cel mai aspru mod. „Inițial, au comunicat faptul că preoții care au aderat la Mitropolia Basarabiei au avut impedimente de a sluji la cele sfinte, că au păcate grave personale. Dacă acei preoți au fost în acea situație, acum de ce îi primește înapoi? Se contrazic singuri în declarații”, a spus Constantin Olariu.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei de la București, Vasile Bănescu, a declarat pentru Europa Liberă Moldova că plecarea preoților de la Mitropolia Moldovei, care ascultă de Moscova, spre Mitropolia Basarabiei, subordonată Bucureștiului, va continua, din două motive: pentru că ei resping sprijinirea agresiunii ruse din Ucraina, promovată de patronii ruși ai Mitropoliei Moldovei, și pentru că aleg calea europeană de dezvoltare a Republicii Moldova.

„Ei înțeleg că, de fapt, viitorul - inclusiv al Moldovei, al Republicii Moldova - este alături de Europa, este alături de România”, a spus Bănescu. „Patriarhia Română, în mod firesc, îi încurajează pe românii din diasporă, din afara granițelor, să revină la biserica-mamă, dacă își doresc”, a spus Bănescu.

Procesul de migrare a preoților de la Mitropolia Moldovei spre Mitropolia Basarabiei s-a întețit în ultima vreme. Astfel, doar în ultimele șase luni Mitropolia Basarabiei a atras circa 50 de parohii din sânul bisericii ruse.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult