Politic

40 de experți români vor acorda asistență în realizarea reformei justiției în Republica Moldova

România va trimite în țara noastră aproximativ 40 de experți pentru a acorda asistență în realizarea reformei justiției. Anunțul a fost făcut de către ministrul Justiției de peste Prut, Alina Gorghiu, la o întrevedere oficială cu omologul său moldovean, Veronica Mihailov-Moraru, care se află într-o vizită de lucru la București.

Ministerul Justiției / Alina-Ștefania Gorghiu și Veronica Mihailov-Moraru,
Sursa: Ministerul Justiției / Alina-Ștefania Gorghiu și Veronica Mihailov-Moraru,

„Vom reuși să susținem parcursul european la nivel de experți din cadrul ministerului. În perioada următoare vom stabili concret direcțiile și domeniile împreună cu colegii din minister pentru a acorda asistență tehnică la reformele din justiție atât de necesare aderării la UE a Republicii Moldova. Va fi un eșantion de 30-40 de experți pe care îi vom pune la dispoziție pe anumite perioade scurte de timp colegilor noștri din Moldova”, a declarat ministra Justiției din România, Alina Gorghiu.

Ministra Justiției de la Chișinău, Veronica Mihailov-Moraru, a specificat că parteneriatul cu România rămâne cel mai valoros pentru autoritățile din Republica Moldova. „Ne-am propus astăzi să insistăm și asupra diversificării formelor de cooperare bilaterală punând în continuare accentul pe actorii și infrastructura sectorului justiției”, a spus Veronica Mihailov-Moraru.

De asemenea, la București a fost prelungit cu trei ani Planul de acțiuni bilateral în domeniul justiției, cu accent pe integrarea europeană. „Cooperarea pe segmentul recuperării bunurilor infracționale și drepturilor omului va constitui o temă centrală a dezvoltării acestui plan cu autoritățile din România”, a mai punctat ministra Justiției de la Chișinău.

În plus, cei doi oficiali au anunțat că în Republicii Moldova urmează să fie instituită poziția de magistrat de legătură cu România, care să fie responsabil de colaborarea atât în ceea ce privește dosarele civile, cât și cele penale. Numai anul trecut, au fost examinate circa o mie de dosare dintre cele două țări.

Citește mai mult