Un oficial Hamas afirmă că gruparea va depune armele dacă va fi implementată o soluție cu două state
Un înalt oficial politic al Hamas a declarat pentru The Associated Press că gruparea militantă islamică este dispusă să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul și că ar depune armele și s-ar transforma într-un partid politic dacă se va stabili un stat palestinian independent de-a lungul granițelor de dinainte de 1967.
Comentariile lui Khalil al-Hayya într-un interviu acordat miercuri au fost făcute în contextul în care negocierile de luni de zile pentru încetarea focului în Gaza sunt în impas. Sugestia că Hamas ar urma să se dezarmeze a părut a fi o concesie semnificativă din partea grupului militant care s-a angajat oficial să distrugă Israelul.
Dar este puțin probabil ca Israelul să ia în considerare un astfel de scenariu. Acesta a jurat să zdrobească Hamas în urma atacurilor mortale din 7 octombrie care au declanșat războiul, iar actuala sa conducere se opune categoric creării unui stat palestinian pe teritoriile capturate de Israel în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu.
Vorbind pentru AP la Istanbul, Al-Hayya a declarat că Hamas dorește să se alăture Organizației pentru Eliberarea Palestinei, condusă de fracțiunea rivală Fatah, pentru a forma un guvern unificat pentru Gaza și Cisiordania. El a spus că Hamas ar accepta „un stat palestinian pe deplin suveran în Cisiordania și în Fâșia Gaza și întoarcerea refugiaților palestinieni în conformitate cu rezoluțiile internaționale”, de-a lungul granițelor de dinainte de 1967 ale Israelului.
Dacă se va întâmpla acest lucru, a spus el, aripa militară a grupului se va dizolva.
„Toate experiențele oamenilor care au luptat împotriva ocupanților, când au devenit independenți și și-au obținut drepturile și statul, ce au făcut aceste forțe? S-au transformat în partide politice, iar forțele lor de luptă care le apără s-au transformat în armata națională", susține oficialul Hamas.
De-a lungul anilor, Hamas și-a moderat uneori poziția publică cu privire la posibilitatea unui stat palestinian alături de Israel. Dar programul său politic continuă să „respingă oficial orice alternativă la eliberarea deplină a Palestinei, de la râu până la mare” - referindu-se la zona care se întinde de la râul Iordan până la Marea Mediterană, care include teritoriile care formează acum Israelul.
Nu a existat nicio reacție imediată din partea Israelului sau a Autorității Palestiniene, guvernul recunoscut la nivel internațional pe care Hamas l-a alungat atunci când a cucerit Fâșia Gaza în 2007, la un an după ce a câștigat alegerile parlamentare palestiniene. După preluarea Gaza de către Hamas, Autoritatea Palestiniană a rămas cu administrarea unor zone semiautonome din Cisiordania ocupată de Israel.
Autoritatea Palestiniană speră să înființeze un stat independent în Cisiordania, Ierusalimul de Est și Gaza - zone capturate de Israel în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu. În timp ce comunitatea internațională sprijină în proporție covârșitoare o astfel de soluție cu două state, guvernul premierului israelian Benjamin Netanyahu o respinge.
Războiul din Gaza se prelungește de aproape șapte luni, iar negocierile pentru încetarea focului sunt în impas. Războiul a început cu atacul mortal din 7 octombrie asupra sudului Israelului, în care militanții conduși de Hamas au ucis aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili. Militanții au luat aproximativ 250 de ostatici în enclavă. Bombardamentele israeliene și ofensiva terestră care au urmat în Gaza au ucis peste 34 000 de palestinieni, majoritatea femei și copii, potrivit autorităților sanitare locale, și au strămutat aproximativ 80% din populația de 2,3 milioane de locuitori din Gaza.