„Fără cash”: În Republica Moldova a fost lansată o campanie de promovare a plăților cu cardul
Plățile fără numerar au crescut anul trecut cu 35 la sută. Chiar și așa, există moldoveni care preferă în continuare să efectueze plăți în numerar. Pentru a încuraja și mai mult plățile cu cardul, Asociația Băncilor din Moldova a lansat campania națională de informare „Fără cash", care se va desfășura în perioada aprilie-septembrie curent.
În cadrul unui studiu realizat de o companie de consultanță de la noi, au fost intervievate 30 de persoane cu vârsta de la 30 până la 67 de ani pentru a înțelege cine utilizează constant cardul bancar și ce îi poate determina pe cei mai reticenți să renunțe la numerar.
„19 persoane achită cash și 11 achită cu cardul. Persoanele de vârsta a treia au mai multe bariere legate de achitarea cu cardul. Este obișnuința de achitare cu cash-ul, al doilea motiv este nivelul mai jos de competențe digitale, nu prea sunt siguri cum funcționează, cum lucrează aceasta și motivul trei este frica de escrocherii”, a explicat reprezentanta companiei de consultanță, Iana Semionova.
Prezent la lansarea campaniei, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a accentuat importanța plăților electronice pentru economia țării, în contextul în care obiectivul de bază al autorităților este dezvoltarea unei economii transparente.
„Toată economia are de câștigat din asta. Nicio economie nu a devenit, nicio țară nu a devenit avansată, dezvoltată bazându-se pe saci cu bani. Noi avem nevoie de această schimbare, avem nevoie de această mișcare. Reticența cetățenilor, unor cetățeni, eu o înțeleg și o acceptăm”, a declarat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.
Și reprezentanții Băncii Naționale susțin sistemul de plăți fără numerar. Printre beneficiile acestui sistem, enumerate de guvernatoarea Anca Dragu, sunt siguranța, rapiditatea și comoditatea.
„Plata fără numerar este în sprijinul populației, nu este vorba de interzicere, Doamne ferește! Mie, dumneavoastră ne este mult mai comod să plătim cu cardul. Nu este vorba deloc de o dorință a statului de a reduce numerarul, este pur și simplu vorba de o posibilitate de a face plata mai sigură, mai comodă și cu costuri mult mai mici”, a precizat Anca Dragu.
La sfârșitul anului 2023, în Republica Moldova erau în circulație aproape 3,3 milioane de carduri bancare, în creștere cu 18% față de aceeași perioadă a anului 2022.