Regional

La Soroca au fost comemorate victimele avariei de la Cernobîl. Amintirile participanților la lichidarea consecințelor

La 38 de ani de la tragicul accident de la Stația atomo-electrică de la Cernobîl, moldovenii care au participat la lichidarea consecințelor și au supraviețuit acestei catastrofe își amintesc cu strângere de inimă de cele aproape două luni în care și-au sacrificat propria sănătate pentru a salva sute de mii de vieți de pericolul contaminării radioactive. Pentru ei, viața s-a împărțit în două, înainte și după Cernobîl.

Moldova 1 / captură-video
Sursa: Moldova 1 / captură-video

Unul dintre moldovenii care au fost mobilizați pentru a participa la lichidarea consecințelor celui mai mare accident nuclear din istorie este și Grigore Calistru din municipiul Soroca. Avea 26 de ani când a fost dus la Cernobîl, unde a participat la evacuarea deșeurilor și la lucrările de dezinfectare a teritoriului. A stat acolo 55 de zile, perioadă care, potrivit lui Grigore Calistru, nu se uită nici după mai bine de trei decenii.

„Am nimerit într-un detașament foarte mare care făcea dezinfecția și dezactivarea la toată tehnica care venea de la reactor, reactorul era alături și eu nu am fost, dar băieții, dintre care mulți nu sunt deja, toată ziua în picioare, nu erau scaune, echipament, cu măști antigaz, strașnic ce cald”, își amintește bărbatul.

Grigore Calistru mai povestește că problemele de sănătate au apărut la câteva luni de la revenirea din zona contaminată. De atunci, nicio zi nu trece fără administrarea medicamentelor.

„M-au trimis la medic, aici nu știau ce se întâmplă, peste câteva luni m-au trimis la Chișinău, iar în 87 am fost internat în Spitalul Republican, la Cardiologie. Iau toată ziua pastile, cum nu le primesc, deodată simt că ceva mă doare”, spune Grigore.

Din raionul Soroca 56 de persoane au fost mobilizate și au participat la procedurile de evacuare. Din pricina afecțiunilor ulterioare cauzate de iradiere, 17 dintre ei, majoritatea tineri, au decedat. Cei rămași în viață au rămas cu amprenta amară a acelor vremuri.

„Cernobîl pentru mine este o catastrofă, poate unii nu înțeleg ce este aceasta, ei cred că este o mică avarie, dar când au fost implicați din multe state, din diferite țări, practic din 30 de țări, înseamnă că este o catasfrofă la nivel mondial.”

„Lupți cu ceea ce nu vezi, dar radiație este ceva, consecințele apar și acuma, milioanele care au murit și toți care se confruntă cu cancerul sunt o consecință a acelor vremuri”, au povestit participanții la lichidarea consecințelor avariei.

Anual, întregul raion îi comemorează pe acei eroi care și-au riscat viața pentru a lichida consecințele catastrofei.

„Anul acesta au fost majorate indemnizațiile participanților la această catastrofă, din partea autorităților locale, noi anual organizăm acest eveniment și le organizăm transport pentru a se deplasa la evenimentul de amploare de la Chișinău și le oferim surse pentru masa de pomenire”, a menționat președintele Consiliului Raional Soroca, Veaceslav Rusnac.

Recent, Guvernul a majorat cu 250 de lei alocația oferită celor care au participat la eliminarea consecințelor avariei de la Cernobîl sau familiilor lor. Alocația lunară este de 1.600 de lei.

Citește mai mult