IGSU a lansat o campanie de prevenire a incendiilor în perioada sărbătorilor pascale
În Republica Moldova a fost dat startul „Campaniei de prevenire a incendiilor și situațiilor de risc în perioada sărbătorilor pascale”. Astfel, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), atenționează cetățenii și responsabilii din biserici asupra respectării regulilor de siguranță și normelor antiincendiare în timpul utilizării lumânărilor și a focului deschis în biserici și locuințe în „Noaptea Învierii”.
Cetățenii sunt rugați să utilizeze cu prudență maximă focul deschis, lumânările și candelele, care trebuie să fie puse în locuri special amenajate. Maturii sunt îndemnați să-și monitorizeze minorii și să nu le permită jocul cu chibrituri și lumânări.
„În vederea prevenirii incendiilor și siguranței enoriașilor se interzice suprasolicitarea circuitelor electrice prin conectarea mai multor consumatori decât cei prevăzuți pentru instalația respectivă. Sobele și coșurile de fum la biserici și mănăstiri trebuie să fie verificate și exploatate conform regulilor de securitate”, precizează într-un comunicat IGSU.
Totodată, angajații IGSU menționează necesitatea dotării bisericilor cu mijloace de primă intervenție, iar încăperile trebuie să fie bine aerisite. Mai mult, se recomandă evitarea aglomerării de persoane în incinta edificiilor.
„În cazul unei situații excepționale, căile de evacuare trebuie să fie deschise cu scopul evacuării prompte a persoanelor. De asemenea, salvatorii atenționează oamenii despre riscul parcărilor neregulamentare în preajma lăcașelor de cult. Cetățenii sunt rugați să nu blocheze căile de acces cu mijloacele personale de transport, astfel să fie asigurat accesul liber al serviciilor de urgență în cazul producerii unei situații de risc”, potrivit salvatorilor.
Activitățile de prevenire sunt organizate anual, în preajma sărbătorilor de Paști, având drept scop informarea și avertizarea enoriașilor, dar și a fețelor bisericești privind respectarea regulilor de securitate.
În acest an, în urma măsurilor de prevenție la capitolul minimalizării riscului de producere a situațiilor de urgență și a regulilor de apărare împotriva incendiilor și acțiunilor în cazul producerii acestora au fost instruite 3 160 de persoane responsabile și slujitori ai lăcașelor de cult, fiind vizitate 1 081 de lăcașe de cult ale diferitor confesiuni religioase.
Potrivit IGSU, în ultimii patru ani, au fost înregistrate 29 de incendii, care au avut loc în lăcașele de cult.