Social

Site-ul televiziunii publice Moldova1.md a fost supus unui atac cibernetic, provenit din Rusia

Site-ul televiziunii publice Moldova1.md a fost supus în această seară unui atac cibernetic de tip Distributed Denial-of-Service (DDoS).

Asta înseamnă că în jumătate de oră, atât cât site-ul a fost nefuncțional, un număr foarte mare de boți, aproximativ 60 de milioane, au accesat pagina web a televiziunii în mod simultan.

Atacurile provin din Rusia.

Ce este un atac DDoS

Un atac de tip DDoS vizează site-urile web și serverele, întrerupând serviciile de rețea în încercarea de a epuiza resursele unei aplicații. Infractorii din spatele acestor atacuri inundă un site cu trafic anormal, care are drept rezultat o funcționalitate slabă a site-ului web sau nu-l mai face deloc disponibil online, explică Microsoft.com. Într-un limbaj simplu, am putea vorbi despre faptul că, brusc, site-ul vizat de atacatori este accesat masiv și incontrolabil.

Aceste tipuri de atacuri sunt în creștere, inclusiv în Republica Moldova, potrivit Mediacritica.

Atacurile DDoS sunt unele dintre cele mai comune amenințări cibernetice pentru companii și instituții și le pot compromite activitatea, securitatea online, vânzările și reputația.

Deși nu există nicio modalitate de a detecta un atac DDoS, există anumite semne că rețeaua este atacată: fie o creștere surprinzătoare a traficului pe site, aparent de nicăieri, fie o performanță lentă sau neregulată a rețelei, fie site-ul web este complet offline.

Precizăm că atacurile cibernetice au luat amploare în Republica Moldova, odată cu invazia Rusiei în Ucraina. Începând cu anul 2022, mai multe sisteme informaționale, platforme și portaluri publice ale Republicii Moldova au fost sparte. Totodată, au fost sparte și paginile de telegram ale mai multor oficiali din țara noastră.

Pentru a face față situației, cu sprijinul partenerilor externi, în țara noastră au fost create Agenția de Securitate Cibernetică și Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor”. Acestea ar trebui să garanteze un mediu digital mai sigur.

Amintim că, la începutul anului 2023, a fost adoptată și Legea privind securitatea cibernetică, dar care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025. Aceasta prevede că autoritatea competentă a Republicii Moldova desemnează, în baza mai multor criterii, instituțiile și furnizorii de servicii cărora li se va cere să atingă un nivel necesar de securitate cibernetică.

Acești furnizori de servicii esențiale vor trebui, de asemenea, să raporteze pe viitor incidentele cibernetice semnificative autorităților competente din țară.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult