Social

Site-ul postului public de televiziune Moldova 1, atacat din nou de hackerii ruși

Un nou atac cibernetic asupra site-ului Moldova 1 a fost respins azi dimineață la ora 2, după ce ieri site-ul postului public a fost atacat în premieră de hackeri. Atacurile de tip DDos provin din Rusia. Concomitent, au fost atacate și site-urile mai multor instituții guvernamentale, inclusiv achizitii.md și mPay.md. Asemenea atacuri au loc aproape zilnic, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Sâmbătă seară, site-ul moldova1.md a fost supus în premieră unui atac de tip DDoS, ceea ce înseamnă că au fost inițiate milioane de cereri de accesare a site-ului. În cazul în care capacitatea serverelor site-ului este mică, acesta cedează și nu mai răspunde la solicitări, adică devine inaccesibil. Atacul de sâmbătă a durat două ore și jumătate, iar site-ul a fost inaccesibil circa 20 de minute. Responsabilul companiei de mentenanță a site-ului, Vitalie Eșanu, a declarat că a întreprins măsuri pentru a evita asemenea situații.

„În momentul în care am aflat că suntem atacați, am majorat de 16 ori capacitatea serverelor. În al doilea rând, noi suntem în spatele unui perete de protecție. Am activat opțiunea ca la orice deschidere la Moldova 1 să fie verificat dacă este bot sau persoană fizică”.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a confirmat pentru Compania „Teleradio-Moldova” că, în același timp, au fost atacate și unele site-uri guvernamentale. Aceste atacuri însă nu au vizat infrastructura critică guvernamentală, care rămâne a fi securizată de autoritățile naționale. Potrivit lui Daniel Vodă, una dintre măsurile de protecție adoptate este restricționarea numărului de accesări ale paginilor web din afara țării. Guvernul îndeamnă și sectorul privat să facă același lucru, a menționat Vodă.

„Guvernul îndeamnă și pe această cale sectorul privat să sporească securitatea cibernetică, să consolideze rețelele interne și să aplice măsurile recomandate de industrie pentru protejarea serverelor web. De asemenea, angajații și cetățenii trebuie să fie vigilenți, să evite mesajele suspecte și să nu interacționeze cu linkuri sau fișiere dubioase. Este important de subliniat angajamentul autorităților de a proteja infrastructura critică națională”.

Precizăm că atacurile cibernetice au luat amploare în Republica Moldova, odată cu invazia Rusiei în Ucraina. Începând cu anul 2022, mai multe sisteme informaționale, platforme și portaluri publice ale Republicii Moldova au fost sparte. Totodată, au fost sparte și paginile de telegram ale mai multor oficiali din țara noastră.

Pentru a face față situației, cu sprijinul partenerilor externi, în țara noastră au fost create Agenția de Securitate Cibernetică și Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor”. Acestea ar trebui să garanteze un mediu digital mai sigur.

Amintim că, la începutul anului 2023, a fost adoptată Legea privind securitatea cibernetică, dar care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025. Aceasta prevede că autoritatea Republicii Moldova desemnează, în baza mai multor criterii, instituțiile și furnizorii de servicii cărora li se va cere să atingă un nivel necesar de securitate cibernetică.

Acești furnizori de servicii esențiale vor trebui, de asemenea, să raporteze pe viitor incidentele cibernetice semnificative autorităților din țară.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult