„Cybercor” a recepționat primul lot de echipament IT. Ambasadorul SUA la Chișinău: „Contribuția noastră include sprijin din partea departamentului de apărare”
Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor” a primit primul lot de echipament IT din partea USAID. Deși institutul încă nu a fost deschis, aici deja sunt instruiți angajați din domeniul public. Lotul conține computere, servere, centre de procesare a datelor și echipamente de rețea.
Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor” urmează să fie deschis în acest an. Până la deschidere vor fi finalizate ultimele lucrări de amenajare a spațiilor și livrată cea de-a doua parte a echipamentului. Între timp, instituția anunță că a început instruirea funcționarilor publici privind securitatea cibernetică.
„De 9-10 luni noi am efectuat peste 12 instruiri cu funcționarii publici din cadrul instituțiilor fie administrațiile publice locale și administrațiile publice centrale. Deschiderea va avea loc în acest an, la începutul anului de studii”, a precizat coordonatorul strategic al „Cybercor”, Dinu Țurcanu.
Potrivit autorităților, „Cybercor” se bazează pe două elemente principale. Este vorba despre aplicarea unui program academic și despre funcționarea unor laboratoare practice. Institutul va instrui peste 5 mii de specialiști în securitatea cibernetică.
„Sunt necesare eforturi suplimentare pentru cercetările din domeniul securității cibernetice în așa fel încât să putem să ne protejăm infrastructura critică, care este tot mai sofisticată și dezvoltată și la fel de important este să avem cercetări pentru a ajuta cetățenii de a se proteja de eventualele atacuri cibernetice”, a menționat prim-ministrul Dorin Recean.
În prima etapă, au fost livrate mai multe computere, servere, centre de procesare a datelor și diverse echipamente de rețea, necesare pentru îmbunătățirea capacităților de securitate cibernetică a statului.
„Sprijinul Statelor Unite pentru reziliența cibernetică a Moldovei include o rezistență extinsă pentru rețeaua în creștere a Institutului de profil din țară. Contribuția noastră include sprijin din partea departamentului de apărare”, a punctat ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon.
„Astăzi, am făcut un tur al Cybercore ca să văd institutul care va fi lansat în această vară, dar deja se pot vedea unele echipamente care monitorizează atacurile cibernetice în timp real, în întreaga lume și putem să vedem toată activitatea suspectă care se întâmplă, atacuri reale”, a specificat administratoarea adjunctă a USAID, Isobel Coleman.
Valoarea totală a investiției oferite de USAID, Suedia și Marea Britanie este de 1,3 milioane de dolari, dintre care 600 de mii sunt prevăzute pentru achiziționare de echipament IT și 700 de mii de dolari - pentru infrastructură esențială.