Politic

Interviu ÎN CONTEXT // Eugen Tomac: Provocările interne se pot compensa dacă R.Moldova va deveni model de succes al UE

Imixtiunea agresivă din partea Federației Ruse în Republica Moldova este persistentă, iar provocările venite de la Tiraspol sau Comrat către Guvernul de la Chișinău pot fi contrabalansate dacă Republica Moldova devine un model de succes pentru Uniunea Europeană prin investiții, stabilizarea inflației și crearea de locuri de muncă. Aceasta este opinia eurodeputatului român, Eugen Tomac, și a fost exprimată în cadrul emisiunii „ÎN CONTEXT”.

Moldova 1: Domnule Tomac, vă mulțumesc pentru că ați acceptat să discutăm un Plan Marshall pentru Republica Moldova. Cum vi se pare această comparație pe care a făcut-o președinta Maia Sandu în situația în care Europa de Est nu a beneficiat de acest plan și s-a creat un dezechilibru între Occident și Orient?

Eugen Tomac: Cred că situația de securitate impune un tratament special pentru Republica Moldova. În primul rând, pentru că avem o realitate politică și geopolitică, dacă vreți, cu totul distinctă față chiar și de Ucraina, pentru că discutăm despre un stat care este lângă Uniunea Europeană și ai cărui cetățeni în mare parte sunt cetățeni UE. Suntem români și de o parte și de alta a Prutului. Avem o identitate comună, dar, fără voia noastră, națiunea a fost divizată și evident că erorile trecutului trebuie corectate prin măsuri inteligente, prin resurse canalizate cu foarte multă înțelepciune. Și cred că mesajul doamnei președinte Sandu este unul corect.

Această presiune internă și externă exercitată de Rusia și pe toți actorii pe care îi are în teritoriu, trebuie contracarată cu un plan ambițios de măsuri și de susținere financiară fără precedent. Cred că această abordare este una corectă și ea trebuie compensată, pentru că Uniunea Europeană a reușit să depășească toate crizele majore prin care a trecut prin extindere și mai multă integrare. Chiar dacă în momentul de față provocările interne, fie că ne referim la cele din regiunea transnistreană fie, mai nou, la tendințele tot mai agresive ale celor de la Comrat în raport cu Guvernul de la Chișinău, sunt un obstacol pe care nu trebuie nimeni să îl neglijeze. Totuși, aceste provocări pot fi compensate, dacă Republica Moldova va fi un model nou de succes pentru Uniunea Europeană prin investiții rapide și directe în toate domeniile. Fie că ne referim la agricultură, fie că ne referim la alte domenii, unde Republica Moldova poate oferi oportunități deosebite.

Eu cred că acest lucru trebuie să se întâmple și evident că un pachet consistent de finanțare pe modelul Planului Marshall de relansare economică a Republicii Moldova ar însemna un avantaj uriaș pentru Republica Moldova. Eu mă voi asigura ca în prioritățile viitoarei Comisii Europene acest lucru să se regăsească. Pentru că acum suntem în precampanie, după 9 iunie, așa cum arată datele, există toate premisele să pot continua activitatea la Bruxelles și vă asigur că una dintre cerințe sau prima, dacă vreți, va fi legată de Republica Moldova. În următorii cinci ani, îmi voi dedica mare parte din energie tocmai pentru a pune în aplicare măsuri care acum sunt tergiversate din rațiuni politice și din lipsă de timp.

Moldova 1: Tergiversările ar urma să dispară în viitorul mandat al Parlamentului și Comisiei, pentru că se discută despre reformarea Uniunii Europene. Probabil, schimbarea tratatelor constitutive, probabil, renunțarea la unanimitate, ce urmează mai exact?

Eugen Tomac: Există mai multe abordări pe care le au instituțiile europene în momentul de față privind viitorul Europei. Este clar că suntem într-un punct în care trebuie să luăm decizii curajoase în ceea ce privește viteza de reacție pe care trebuie să o aibă Uniunea Europeană. Pentru că, dacă ne uităm la conflictul cu Rusia, știm foarte bine că ceea ce decide Putin în câteva ore se implementează peste tot. Noi nu suntem în această situație, nu avem acest lux pe care îl au dictaturile, care implementează în timp record orice decizie pe toată linia de conducere. În acest sens, există blocaje care au fost generate de multe ori de state care vor să facă pe plac Rusiei, cum este Ungaria, de exemplu.

Și evident că, din acest punct de vedere, se impune o reformă profundă a Uniunii Europene. Inclusiv eu sunt militantul în ideea de a avea dreptul cetățenii europeni de a-și alege președinții Comisiei. Cred că legătura dintre Uniunea Europeană și cetățenii proprii trebuie să devină mult mai puternică. Și ea va deveni un element important în momentul în care cetățenii vor avea dreptul de a se pronunța de mai multe ori, nu doar o dată la cinci ani pentru alegeri europarlamentare. Și din acest punct de vedere, sigur că inclusiv mecanismele în ceea ce privește extinderea și integrarea trebuie îmbunătățite, astfel încât, fără a renunța la principii și reguli în cazuri individuale, cum este cazul Republicii Moldova, să se poată aplica decizii politice care să accelereze mult mai mult procesul de integrare europeană.

Moldova 1: Ați vorbit despre presiunea rusească la care este supusă Republica Moldova. În același timp și Consiliul de la Bruxelles a vorbit despre pericolul imixtiunii străine în alegerile europene. Și la Chișinău se discută despre aceste pericole, mai ales că au fost și tentative anterior. Ați pomenit și despre tensiunile dintre Chișinău și Comrat. Unii comentatori consideră că situația ar fi un pic mai gravă decât s-ar părea. Dumneavoastră ce părere aveți?

Eugen Tomac: Există o realitate. Rusia încearcă să utilizeze toate instrumentele pe care le are în Republica Moldova în ideea de a destabiliza situația, și ceea ce este cel mai evident, de a băga spaima în populație, pentru că cetățenii Republicii Moldova sunt primii vizați. Oamenii au văzut ce s-a întâmplat în Ucraina, ce se întâmplă în continuare.

Și discutăm de Federația Rusă. Aici nu discutăm despre un actor care nu poate să-și atingă obiectivele militare în comparație cu alte amenințări. Aici discutăm despre o țară care creează probleme Statelor Unite, creează probleme statelor din Europa Occidentală prin instrumentele pe care și le-a dezvoltat pentru a manipula piața prin social media și nu numai. Deci Rusia este un actor care trebuie tratat cu foarte multă grijă în continuare și este un actor care are interese evidente în Republica Moldova, iar cei de la Comrat nu sunt unelte ale Federației Ruse, ei sunt executanți direcți ai Kremlinului. Și fac exact ce le cere Moscova. Ei nu au o identitate și o părere proprie despre aspirațiile lor. Ei sunt doar niște pioni plantați și cultivați cu scopul de a crea tensiuni în interiorul Republicii Moldova. Și asta trebuie să știm. Nu trebuie să ne speriem, dar în același timp este cea mai mare eroare să nu vedem realitatea așa cum este ea.

Nu e de ieri, de astăzi această imixiune agresivă asupra Republicii Moldova din partea Federației Ruse. Ea este constantă de când s-a destrămat Uniunea Sovietică și evident că aceste rămășițe și aceste nuclee pe care le activează ori de câte ori are un interes imediat acționează cu foarte multă obrăznicie. Partea bună pentru Republica Moldova este că nu este singură, că suntem toți alături și cel mai important aspect este că marea majoritate a cetățenilor, indiferent de limba pe care o vorbesc acasă, sunt conștienți că Rusia nu vine să aducă flori și bunăstare.

Rusia vine să aducă haos, deportări și, evident, amenințarea tuturor libertăților pe care le au cetățenii în momentul de față, care pot dispărea peste noapte fiindcă așa vrea Moscova. Deci marea majoritate a oamenilor sunt conștienți și doresc să scape prin instrumente democratice de această presiune. Și ea poate fi eliminată doar odată cu implementarea unui asemenea plan de investiții economice masive care să ajute la crearea de noi locuri de muncă, la stabilizarea fiscalității, la stabilizarea inflației și, evident, la un mediu de viață mult mai prielnic pentru fiecare cetățean al Republicii Moldova.

Citește mai mult