Politic

Chișinăul ar susține o eventuală inițiativă a Ucrainei de a ajuta regiunea transnistreană în criza energetică

Republica Moldova nu s-ar opune unui eventual sprijin din partea Ucrainei pentru regiunea transnistreană, în contextul crizei energetice severe cauzate de sistarea livrărilor de gaze rusești începând cu 1 ianuarie. Premierul Dorin Recean a declarat, într-un interviu acordat publicației EuroPravda, că o asemenea inițiativă ar putea preveni o criză umanitară în stânga Nistrului.

Reuters / Tiraspol, 3 ianuarie 2024
Sursa: Reuters / Tiraspol, 3 ianuarie 2024

„Nu am solicitat Kievului niciun tip de ajutor în acest sens, dar dacă Ucraina ar propune, am fi de acord. De exemplu, ar putea fi livrări de cărbune, dacă regiunea transnistreană ar face o astfel de solicitare prin conducerea Centralei de la Cuciurgan”, a afirmat Recean.

Centrala electrică de la Cuciurgan (MGRES), care asigură energia regiunii transnistrene, a fost nevoită să treacă producția pe combustibil alternativ – cărbune – după ce livrările de gaze rusești au fost sistate. Totuși, stocurile actuale de cărbune s-ar putea epuiza mai repede decât se anticipa. Mai mult, suplinirea acestora este aproape imposibilă, deoarece tipul de cărbune necesar funcționării centralei este disponibil doar în Donbas, o regiune ocupată de Rusia, de unde transportul este blocat, relatează Europa Liberă Moldova.

Deși cărbunele ar putea fi o soluție temporară pentru funcționarea centralei, experții subliniază că livrările de gaze naturale ar fi o opțiune mult mai viabilă, deoarece ar permite repornirea centralelor termice din orașele regiunii, unde din 1 ianuarie au fost oprite livrările de agent termic.

Fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, a explicat că centrala ar putea trece și pe păcură, însă problema fundamentală rămâne refuzul regiunii transnistrene de a plăti pentru combustibili. „Și gazul dacă îl achiți, este. Pur și simplu, ei nu vor să achite. Când te apuci să achiți, nu mai are rost să lucrezi pe păcură pentru că produci mai scump energia electrică. Mai rațional e să procuri gaze”, a explicat Parlicov.

Criza energetică este văzută de Parlicov ca parte a unui scenariu regizat de Federația Rusă pentru destabilizarea Republicii Moldova în contextul alegerilor parlamentare.

Precizăm că Gazprom a sistat livrările de gaze naturale începând cu 1 ianuarie, invocând refuzul Chișinăului de a plăti o datorie invalidată de un audit internațional. În același timp, Gazprom nu a impus condiții pentru datoria acumulată de malul stâng al Nistrului, care depășește 11 miliarde de dolari.

O criză cu implicații geopolitice

Analiștii sugerează că implicarea Ucrainei în sprijinirea regiunii transnistrene ar putea contracara narativele propagandistice ale Kremlinului, care încearcă să atribuie criza energetică guvernului de la Chișinău și președintei Maia Sandu. Potrivit acestora, Rusia ar urmări să prezinte liderii forțelor proruse din Republica Moldova drept „salvatori” ai regiunii, care ar putea „negocia” cu Moscova.

Refuzul repetat al autorităților de facto de la Tiraspol de a accepta sprijinul Chișinăului pentru achiziția de gaze naturale accentuează presiunea pe care Kremlinul o exercită asupra regiunii transnistrene. Acest context este cu atât mai tensionat având în vedere apropiatele alegeri parlamentare din Republica Moldova, care ar putea influența semnificativ viitorul politic și securitatea țării.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult