Externe

Extinderea Uniunii Europene, în discuție la Bruxelles. Cristina Gherasimov: „Ne apropiem de prima conferință interguvernamentală care va da tonul pentru următorul pas al țării mele”

Extinderea Uniunii Europene până în 2030 este o prioritate. Republica Moldova prinde noul val de lărgire a uniunii și se pregătește de lansarea negocierilor propriu-zise. Viceprim-ministra Cristina Gherasimov a mers la Bruxelles, unde a participat la discuții informale cu omologii săi. Contextul discuțiilor informale este extinderea din viitor, dar și din trecut, pentru că pe 1 mai se împlinesc 20 de ani de la cel mai mare val, supranumit big-bang.

Negocierile au loc între miniștrii și ambasadorii guvernelor din uniune și țara candidată sub forma unei conferințe interguvernamentale.

„Este o onoare să fiu aici astăzi, să particip la reuniunea informală a miniștrilor privind afacerile generale, să reprezint pentru prima dată țara mea, Republica Moldova. Ne apropiem de prima conferință interguvernamentală care va da tonul pentru următorul pas al țării mele”, a declarat viceprim-ministrul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov.

„În iunie, va fi luată decizia pentru adoptarea cadrului de negocieri și vom ține prima conferință interguvernamentală care va lansa procesul de negocieri cu Ucraina și sper, cu Republica Moldova. Așa că aceasta e ultima șansă pentru Ucraina, pe care o folosim pentru a mai negocia și a prezenta raportul”, a menționat viceprim-ministrul pentru integrare euroatlantică a Ucrainei, Olha Stefanișîna.

Cel mai mare val de extindere a fost acum 20 de ani, cu zece țări care au aderat în mare parte din fostul spațiu sovietic de influență.

„Pentru noi și țările baltice, și toți ceilalți care au aderat până acum, a fost un pas istoric, fiindcă pot spune că fără calitatea de membru al uniunii și membru NATO, nu aș mai fi stat aici ca ministru de externe al Estoniei independente, Știm că Rusia a fost și va rămâne o amenințare. Acum Rusia realizează agresiunea totală împotriva Ucrainei”, a punctat șeful diplomației de la Tallinn.

„O decizie istorică. Și avem motive să sărbătorim. Împreună suntem mai puternici, împreună suntem mai bogați, împreună suntem mai în siguranță, împreună suntem mai rezistenți, împreună suntem mai competitivi. Și în acest context vorbim despre următoarea extindere și discutăm cu țările candidate”, a declarat ministrul pentru UE al Poloniei, Adam Szlapka.

„Am văzut că extinderea are un impuls nou, decis de liderii noștri în decembrie. Și mesajul pe care îl transmitem astăzi este că extinderea într-adevăr merită orice efort și noi, românii, de când am aderat în 2007 am devenit un exemplu viu al reușitei acestei politici”, a specificat secretarul de stat al Ministerului de Externe de la București, Daniela Grigore Gîtman.

Uniunea Europeană s-a extins în 2004 de la 15 la 25 de state. Au aderat atunci țările baltice care au făcut parte din Uniunea Sovietică, Polonia, Slovacia, Ungaria, Cehia, Slovenia, Cipru și Malta.

Citește mai mult