Externe

20 de ani de la cel mai mare val de extindere a Uniunii Europene. „Toți europenii pot fi stăpâni pe propriul destin”

Se împlinesc 20 de an de la cel mai mare val de extindere a Uniunii Europene. Pe 1 mai 2004, la Blocul comunitar au aderat 10 țări. Este vorba de Cipru, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia și Slovenia.

Pe lângă 10 membri noi, Uniunea Europeană s-a ales cu 73 de milioane de locuitori și nouă limbi oficiale, iar granița blocului s-a deplasat către est cu aproximativ 1000 de kilometri.

În același val de extindere sunt incluse și Bulgaria și România, care nu au putut adera în 2004 din cauza problemelor cu statul de drept și corupția, dar care sunt considerate a fi de Comisia Europeană parte a valului cinci.

Conform unei analize a publicației Emerging Europe, aderarea celor 10 țări la UE venea la pachet cu promisiunea implicită a convergenței economice, în virtutea căreia nivelul de trai avea să-l ajungă curând din urmă pe cel al Europei de Vest.

Aproape două decenii mai târziu, acele așteptări au fost în mare parte împlinite, întrucât procesul prinderii din urmă care căpătase avânt în cursul negocierilor de aderare a primit un nou imbold prin calitatea de membru. În 2022 PIB-ul pe cap de locuitor Estoniei, Lituaniei și Sloveniei l-au depășit pe al Spaniei. Polonia a întrecut Portugalia. Toate țările care au aderat în 2004 se pot lăuda acum cu un PIB per capita mai mare ca al Greciei.

Oricum ar fi măsurat, valul cinci de extindere a fost un succes absolut. Poate că exemplul cel mai evident e Polonia. Un raport din 2023 al grupului de reflecție Polish Economic Institute (PEI) susține că PIB-ul pe cap de locuitor al țării exprimat prin paritatea puterii de cumpărare (PPP) e acum cam cu 31% mai mare decât ar fi fost dacă Polonia nu ar fi aderat la UE.

La 20 de ani de la cea mai mare extindere, înalți oficiali europeni au venit cu mesaje de felicitare. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a calificat extinderea din 2004 drept „nașterea unei noi ere.” O eră construită pe promisiunea că „toți europenii pot fi stăpâni pe propriul destin.”

Președintele Consiliului European a punctat că „anul 2004 a marcat reunificarea unui continent divizat, odată cu primirea a zece noi state membre ale Uniunii Europene.”

În prezent, nouă țări au statut de candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Printre acestea Muntenegru, Serbia, Turcia, Macedonia de Nord, Albania, Ucraina, Republica Moldova, Bosnia și Herțegovina și Georgia.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult