Economic

Victor Parlicov: Proiectele de interconexiune cu România pun temelia dezvoltării economice a Republicii Moldova

Proiectele de interconexiune cu România sunt mai mult decât proiecte energetice. Sunt proiecte care pun temelia dezvoltării economice a Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul emisiunii „În Context” de la Moldova 1. Potrivit lui, doar prin asigurarea securității energetice putem vorbi despre atragerea investițiilor în țara noastră.

„De abia acum, când construim aceste interconexiuni, când putem demonstra oricărui investitor că în Republica Moldova el poate avea condiții sigure de acces la energie, la gaze, că această energie și aceste gaze vor fi la prețuri competitive cu regiunea, că nu vor fi politizate, că piața va funcționa exact după același model pe care ei îl cunosc din țările din care vin. Doar acum noi suntem în poziția să vorbim cu investitorii.: Haideți, vă rog, că noi vă putem garanta condiții sigure de funcționare, veniți și investiți”, a declarat Victor Parlicov.

Mai mult, Victor Parlicov subliniază că în urma consolidării interconexiunii energetice cu România, în condițiile în care suntem conectați și cu Ucraina, țara noastră va putea alimenta și țara vecină cu energie electrică din Vest.

„Nu e vorba de azi, mâine. Cu toții ne dorim acest război să se sfârșească, să avem o Ucraină puternică, consolidată, liberă, independentă în care să pornească procesul de reconstrucție. Acest proces va necesita, mai ales după ce am văzut că Federația Rusă a distrus o bună parte din capacitățile de producere a energiei electrice din Ucraina, Ucraina va avea nevoie de o injecție masivă de energie pentru a-și asigura reconstrucția”, a mai spus Parlicov.

Amintim că, miercuri, Ministerul Energiei și USAID au semnat un Memorandum de înțelegere privind finanțarea construcției liniei electrice Strășeni-Gutinaș, a treia care va interconecta țara noastră cu sistemul energetic din România, prin intermediul căruia vom avea acces și la infrastructura energetică europeană.

Citește mai mult