Social

UE sprijină dezvoltarea învățământului superior din Republica Moldova. Diplomele de la cinci universități vor fi recunoscute la nivel european

Cinci universități din Republica Moldova au fost acreditate la nivel european, fapt care permite recunoașterea diplomelor în țările Uniunii Europene. Procesul de acreditare a durat mai bine de doi ani și a avut loc în cadrul proiectului QFORTE, care se încheie în această lună. Scopul proiectului a fost să asigure o îmbunătățire a calității sistemului de învățământ superior din Republica Moldova.

Acreditarea a fost acordată pe un termen de cinci ani pentru Universitatea de Stat din Moldova, Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea de Stat „Alecu Russo" din Bălți, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu" din Cahul și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. O comisie de experți străini au evaluat calitatea studiilor oferite de aceste instituții și a venit cu un set de recomandări.

„Universitatea noastră a beneficiat de un mentorat în domeniul asigurării calității, formarea personalului universității spre creșterea calității tuturor proceselor. Cu diplomele eliberate de universitatea noastră va fi mai simplu peste hotarele țării”, a menționat Natalia Gașițoi, rector al Universității de Stat „Alecu Russo" din Bălți.

„Consolidarea capacității instituționale, sporirea atractivității universității, consolidarea legăturilor cu piața muncii și s-a sugerat să fortificăm dimensiunea, să fortificam legătura cu absolvenții chiar dacă aceștia de 10-15 ani au absolvit”, a spus Sergiu Cornea, rector al Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu" din Cahul.

„Am aflat experiența colegilor nu numai din Republica Moldova, universitățile partenere, dar și a universităților din alte țări, să comparăm cum stau lucrurile în academia noastră”, a relatat Victoria Melnic, rector al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

Universitatea de Stat din Moldova (USM) a fost instituția care a coordonat proiectul QFORTE. Rectorul USM, Igor Șarov, spune că schimbul de experiență cu universități din Germania, Franța și Spania a fost unul mai valoros pentru instituțiile de învățământ naționale.

„Acest proiect a vorbit despre importanța creșterii calității în învățământul superior din Republica Moldova și întărirea capacităților nu numai prin tehnica care a fost pusă la dispoziție, dar și schimbul de experiență pe care l-am avut cu universitățile din Moldova care au fost implicate în acest proces”, a menționat Igor Șarov, rector USM.

Ministerul Educației susține că acreditarea internațională a celor cinci universități le face mai atractive pe plan internațional și pot atrage mai multe resurse pentru a fi investite în condiții mai bune și în studii de calitate.

„Asemenea tipuri de proiecte sunt foarte importante pentru că asigurarea calității este o preocupare majoră pe care trebuie să o avem pentru a crește atractivitatea studiilor din Republica Moldova. Cu siguranță mai sunt lucruri de îmbunătățit, la care să atragem atenția, ca să ajungem la acea etapă în care să fim pe deplin competitivi la nivel european", a subliniat Dan Perciun.

Valoarea totală a acestui proiect este de aproape un milion de euro și este finanțat de Uniunea Europeană. În Republica Moldova sunt 21 de instituții de învățământ superior.

Citește mai mult