Politic

Macron reia subiectul trimiterii de trupe în Ucraina: „Dacă Rusia va rupe frontul, ce securitate va exista pentru Republica Moldova, România, Polonia?”

Președintele Franței Emmanuel Macron își asumă din nou posibilitatea de a trimite trupe la sol în Ucraina, dacă Rusia va rupe frontul. Într-un interviu pentru The Economist , Macron a spus că, în cazul în care Ucraina ar cere ajutor militar la sol, Occidentul nu poate ignora acest lucru.

Dacă rușii reușesc să străpungă linia frontului, dacă ar exista o cerere ucraineană - ceea ce nu este cazul astăzi - ar trebui să ne punem în mod legitim întrebarea", a declarat președintele francez săptămânalului britanic.

A exclude acest lucru a priori înseamnă a nu învăța lecțiile ultimilor doi ani", în condițiile în care țările NATO au exclus inițial să trimită tancuri și avioane în Ucraina, iar în cele din urmă s-au răzgândit”, a adăugat el, citat de Agerpres.

Așa cum am spus, nu exclud nimic, pentru că ne confruntăm cu cineva care nu exclude nimic", a reafirmat Macron în The Economist cu referire la președintele rus Vladimir Putin. "Probabil am fost prea ezitanți în a formula limitele acțiunii noastre cuiva care nu mai are niciuna și care este agresorul", a continuat el.

„Am un obiectiv strategic clar: Rusia nu poate câștiga în Ucraina. Dacă Rusia va câștiga în Ucraina, nu vom mai avea securitate în Europa. Cine poate spune că Rusia se va opri acolo? Ce securitate (va mai exista) pentru alte țări învecinate, Republica Moldova, România, Polonia, Lituania și multe altele? Și în fond, ce credibilitate (vor mai avea) europenii care au cheltuit miliarde, care au declarat că acolo este în joc supraviețuirea continentului și care nu și-au oferit mijloacele de a opri Rusia? Deci da, nu trebuie să excludem nimic", a insistat Macron.

Președintele Franței a iscat o controversă la sfârșitul lunii februarie, afirmând că trimiterea de trupe occidentale pe pământul ucrainean nu trebuie „exclusă" în viitor.

Macron a explicat că dorește să restabilească „ambiguitatea strategică" în răspunsul european la invazia rusă a Ucrainei. Majoritatea țărilor europene, precum și Statele Unite, s-au distanțat în mod clar de remarcile sale, chiar dacă de atunci unele au făcut un pas în această direcție.

Citește mai mult