UE îndeamnă Tiraspolul să accepte ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău
Așa-zisele autoritățile din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, ar trebui să accepte ofertele alternative de aprovizionare cu energie, a transmis Comisia Europeană, în timp ce tensiunile politice cresc după decizia Rusiei de a-și întrerupe fluxul de gaze naturale, scrie Politico.
- Gazul și propaganda // Cum Tiraspolul manipulează și ignoră ajutorul Chișinăului
- Gazele pentru regiunea transnistreană pot fi achiziționate prin coridorul transbalcanic. Chișinăul, gata să ajute Tiraspolul
Locuitorii din regiunea transnistreană au rămas fără încălzire și apă caldă după ce Gazprom, compania energetică de stat a Rusiei, a încetat exporturile de gaze către regiune la 1 ianuarie, când a expirat acordul pe termen lung de tranzit al gazelor prin Ucraina.
„Înțelegem că guvernul moldovean a oferit deja Transnistriei ajutor și, de asemenea, asistență umanitară, care nu a fost acceptată”, a declarat Anitta Hipper, purtătoarea de cuvânt a Comisiei pentru afaceri externe.
Hipper a răspuns la o întrebare din partea POLITICO, care a publicat săptămâna aceasta o corespondență divulgată care dezvăluie faptul că conducerea pro-Kremlin a statului nerecunoscut, cu sediul în orașul Tiraspol, a refuzat ofertele moldovenești de a furniza gaze de pe piața europeană și a refuzat ofertele de ajutor umanitar.
„Încurajăm Tiraspolul să coopereze cu Chișinăul pentru a aborda situația în interesul populației locale”, a declarat Hipper.
Precizăm că în legătură cu o potențială criză umanitară în regiunea transnistreană din cauza nerespectării de către Federația Rusă a contractului livrărilor de gaze naturale consumatorilor din stânga Nistrului, Republica Moldova se află în stare de urgență începând cu 16 decembrie 2024. Starea de urgență a fost instituită, pe 11 decembrie, și de administrația de facto de la Tiraspol.
Din 1 ianuarie, locuitorii din regiunea transnistreană au rămas fără gaze naturale și energie termică, iar din 3 ianuarie au început deconectările în evantai de la energia electrică. Pentru ziua de 7 ianuarie în stânga Nistrului sunt programate deconectări la energia electrică de la 8:00 până la 12:00 și de la 16:00 până la 20:00.
Chiar și așa, potrivit autorităților de la Chișinăul, Tiraspolul continuă să respingă soluțiile oferite de Chișinău pentru a preveni o catastrofă umanitară în regiunea transnistreană. Propunerile includ, printre altele, achiziționarea gazului de pe piețele regionale, ajutor umanitar și utilizarea rutei transbalcanice pentru importuri de gaze.