Externe

Activistă saudită condamnată la 11 ani de închisoare pentru feminism și ținută vestimentară

Organizațiile pentru apărarea drepturilor omului solicită eliberarea imediată a unei femei saudite condamnate la 11 ani de închisoare pentru activism în favoarea drepturilor femeilor și pentru modul în care se îmbracă, transmite CNN.

Manahel al-Otaibi, o instructoare de fitness în vârstă de 29 de ani și militantă pentru drepturile femeilor, a fost condamnată la o „audiere secretă” de către Curtea Specializată a regatului, pe 9 ianuarie 2024, potrivit unui comunicat comun emis marți de Amnesty International și organizația pentru drepturile omului din Arabia Saudită, cu sediul la Londra, ALQST.

Informația privind condamnarea lui al-Otaibi a ieșit la iveală abia săptămâni mai târziu, după ce guvernul saudit a răspuns unei solicitări din partea Raportorilor Speciali ai Națiunilor Unite pentru informații cu privire la caz.

Autoritățile saudite o acuză pe al-Otaibi de „infracțiuni teroriste” și susțin că a fost arestată „în conformitate cu legea, pe baza unui mandat valabil din punct de vedere juridic”.

Amnesty și ALQST consideră că acuzațiile aduse lui al-Otaibi sunt motivate exclusiv de „*alegerea vestimentației sale și de exprimarea opiniilor online”, inclusiv solicitarea pe rețelele de socializare a încheierii sistemului de tutelă masculină din Arabia Saudită, publicarea unor videoclipuri cu ea însăși purtând haine considerate "indecente" și „mersul la magazine fără a purta abaya”.

Sora ei, Fawzia al-Otaibi, se confruntă cu acuzații similare, dar a reușit să fugă din Arabia Saudită după ce a fost chemată la interogatoriu în 2022.

Grupurile pentru drepturile omului solicită eliberarea imediată și necondiționată a lui Manahel al-Otaibi, considerând că decizia de condamnare „contrazice direct discursul autorităților privind reforma și emanciparea femeilor”.

Condamnarea și pedeapsa cu 11 ani de închisoare a lui Manahel reprezintă o nedreptate flagrantă și crudă”, a declarat Bissan Fakih, militantă a Amnesty International pentru Arabia Saudită.

Prin această condamnare, autoritățile saudite au expus superficialitatea reformelor lor mult trâmbițate privind drepturile femeilor din ultimii ani și și-au demonstrat angajamentul de a reprima orice formă de disidență pașnică”.

După arestare, al-Otaibi a fost supusă „abuzurilor fizice și psihologice” la închisoarea Malaz din Riad, potrivit organizațiilor pentru drepturile omului. Ea a informat familia că era ținută în izolare și avea o fractură de picior ca urmare a abuzurilor suferite.

CNN a contactat guvernul saudit pentru un comentariu cu privire la acuzații, dar nu a primit un răspuns până la data publicării a acestui articol.

Misiunea Arabiei Saudite la Geneva a respins acuzațiile, afirmând că „nicio persoană nu este reținută în Arabia Saudită pentru exercitarea drepturilor și libertăților sale” și că „instituțiile statului au o obligație legală de a se asigura că toți indivizii sunt tratați cu echitate, indiferent de religie, rasă, sex sau naționalitate”.

Deși autoritățile saudite au eliminat unele dintre restricțiile impuse femeilor în cadrul sistemului de tutelă masculină, „multe elemente discriminatorii rămân în vigoare”, potrivit organizațiilor pentru drepturile omului.

Legea privind statutul personal din 2022, mult așteptată, care ar fi trebuit să fie o reformă majoră, „de fapt codifică mai degrabă decât abolește multe elemente restrictive ale sistemului, inclusiv în ceea ce privește căsătoria, divorțul, custodia copiilor și moștenirea”, au declarat Amnesty și ALQST.

Al-Otaibi a crezut „ironic” în promisiunile de reformă ale prințului moștenitor Mohammed bin Salman, dar a fost arestată pe 16 noiembrie 2022 pentru că a exercitat exact aceste libertăți.

Condamnarea ei vine „în mijlocul unei represiuni intensificate a libertății de exprimare în Arabia Saudită, inclusiv a exprimării online”, au spus grupurile pentru drepturile omului. În ultimii doi ani, instanțele saudite „au dictat pedepse cu închisoarea pe termen lung pentru zeci de persoane pentru exprimarea lor pe rețelele de socializare, inclusiv femeilor”.

Citește mai mult