Economic

Misiunea FMI, după vizita la Chișinău: Autoritățile moldovene au realizat obiectivele trasate în parametrii stabiliți

Economia Republicii Moldova va continua să se redreseze în 2024, dar mai lent decât se anticipa. Va înregistra o creștere de 2,6 la sută, sub nivelul prognozat anterior, a anunțat Misiunea Fondului Monetar Internațional la încheierea vizitei la Chișinău. Redresarea economiei moldovene este lentă din cauza efectelor persistente și dificultăților cauzate de războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Potrivit experților, programul pe care FMI îl are cu Republica Moldova s-a realizat conform obiectivelor trasate și, în general, în parametrii stabiliți.

Totuși unele reforme structurale trenează, deși se depun eforturi. Consolidarea autonomiei instituționale și guvernanței Băncii Naționale, crearea parchetului anti-corupție și credibilitatea procesului de selectare a judecătorilor sunt printre restanțele menționate de FMI.

Amintim că Republica Moldova a încheiat un Program cu FMI cu durata de 40 de luni pe 21 decembrie 2021. Acesta prevede acordarea unui împrumut de aproximativ 783 de milioane de dolari SUA, dintre care aproximativ 459 de milioane de dolari SUA au fost deja plătite.

În plus, în decembrie 2023, a fost aprobat un nou acord în cadrul mecanismului pentru reziliență și sustenabilitate (RSF) de aproximativ 170 de milioane de dolari SUA.

Citește mai mult