Premierul georgian respinge criticile SUA și UE la adresa proiectului de lege privind „agenții străini”
Premierul georgian Irakli Kobakhidze a respins vineri criticile Statelor Unite și ale Uniunii Europene la adresa unui proiect de lege privind „agenții străini”, afirmând că oponenții proiectului de lege nu sunt dispuși să se angajeze într-o discuție semnificativă, scrie Reuters. Proiectul de lege, care își urmează drumul prin parlamentul georgian, ar impune organizațiilor care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca agenți de influență străină, o cerință pe care opozanții o atacă ca fiind autoritară și inspirată de Kremlin.
Câteva mii de protestatari au ieșit din nou în stradă vineri pentru a-și exprima opoziția, îndreptându-se spre sediul partidului de guvernământ Visul Georgian și participând apoi la o slujbă de Sfânta Vineri, înainte de duminica Paștelui ortodox.
Uniunea Europeană și Statele Unite au îndemnat Tbilisi să renunțe la legislație sau riscă să își afecteze șansele de aderare la Uniunea Europeană și la un viitor euroatlantic mai larg.
Această confruntare este văzută ca parte a unei lupte mai largi care ar putea determina dacă Georgia, o țară de 3,7 milioane de locuitori care a trecut prin războaie și revoluții de la căderea Uniunii Sovietice, se va apropia de Europa sau va reveni sub influența Moscovei.
Kobakhidze a declarat că legislația este necesară pentru transparență și responsabilitate în națiunea din Caucazul de Sud.
„I-am explicat (diplomatului american de rang înalt Derek) Chollet că declarațiile false făcute de oficialii Departamentului de Stat al SUA despre proiectul de lege privind transparența și mitingurile de stradă ne amintesc de declarațiile false similare făcute de fostul ambasador al SUA în 2020-2023”, a declarat Kobakhidze pe X.
El a declarat că declarațiile anterioare ale SUA au încurajat violența din partea a ceea ce el a numit actori finanțați din străinătate și au sprijinit „procese revoluționare” care, în opinia sa, nu au avut succes. „I-am clarificat domnului Chollet că este nevoie de un efort deosebit pentru a relua relațiile (dintre Georgia și Statele Unite) în acest context, ceea ce este imposibil fără o abordare corectă și onestă.”
Casa Albă și-a exprimat îngrijorarea că legislația ar putea înăbuși disidența și libertatea de exprimare.
Kobakhidze și-a exprimat, de asemenea, dezamăgirea față de o conversație cu președintele Consiliului European, Charles Michel, spunând că UE „a fost reticentă în a se angaja în discuții de fond”.
„În plus, am subliniat că nu am auzit încă niciun contraargument împotriva acestei propuneri legislative”, a spus oficialul.
Michel a declarat că „apelul cetățenilor georgieni pentru o societate democratică și pluralistă deschisă trebuie să fie luat în considerare... Viitorul Georgiei aparține UE. Nu ratați această șansă istorică”.