Bilanțul morților în urma ploilor din sudul Braziliei urcă la 56 de persoane
Bilanțul ploilor din Rio Grande do Sul, cel mai sudic stat brazilian, a crescut la 57 de morți, au anunțat sâmbătă după-amiază autoritățile locale, în timp ce zeci de persoane nu au fost încă localizate, notează Reuters. Autoritatea de apărare civilă din Rio Grande do Sul a declarat că 67 de persoane sunt încă dispărute și peste 32.000 au fost strămutate, în timp ce furtunile au afectat aproape două treimi din cele 497 de orașe din acest stat, care se învecinează cu Uruguay și Argentina.
Inundațiile au distrus drumuri și poduri în mai multe regiuni ale statului. Furtuna a provocat, de asemenea, alunecări de teren și prăbușirea parțială a unui baraj la o mică centrală hidroelectrică. Un al doilea baraj din orașul Bento Goncalves riscă, de asemenea, să se prăbușească, au declarat autoritățile.
În Porto Alegre, capitala statului Rio Grande do Sul, lacul Guaiba și-a rupt malurile, inundând străzile.
Aeroportul internațional din Porto Alegre a suspendat toate zborurile pentru o perioadă nedeterminată.
În următoarele 36 de ore sunt așteptate ploi în regiunile nordice și nord-estice ale statului, dar volumul precipitațiilor a fost în scădere și ar trebui să fie cu mult sub vârful înregistrat la începutul săptămânii, potrivit autorității meteorologice de stat.
Cu toate acestea, „nivelul apei râurilor ar trebui să rămână ridicat pentru câteva zile”, a declarat sâmbătă guvernatorul Eduardo Leite într-un video în direct pe rețelele sale de socializare, adăugând că este dificil de determinat pentru cât timp.
Rio Grande do Sul se află la un punct de întâlnire geografic între atmosferele tropicale și cele polare, ceea ce a creat un model meteorologic cu perioade de ploi intense și altele de secetă. Oamenii de știință locali cred că acest tipar s-a intensificat din cauza schimbărilor climatice.
Ploile abundente au lovit deja Rio Grande do Sul în septembrie anul trecut, când un ciclon extratropical a provocat inundații care au ucis peste 50 de persoane.
Acest lucru a venit după mai bine de doi ani de secetă persistentă din cauza fenomenului La Nina, cu ploi rare.