Hristos a Înviat! Creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele
Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Sfintele Paști – sărbătoarea luminii și a bucuriei, considerată cea mai mare sărbătoare a creștinătății, care semnifică Învierea Domnului. Sărbătorile pascale se desfășoară pe durata a trei zile.
Conform tradiției, în noaptea Învierii, oamenii au mers la biserici pentru a sfinți bucatele și a aduce acasă focul haric. Potrivit folcloristei din cadrul Institutului de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu”, Mariana Cocieru, cu lumina sfântă se face cruce deasupra ușii și se păstrează în case timp de 3 zile.
„După ce se sfințesc aceste bucate, gospodinele vin acasă împreună cu lumânarea pe care au folosit-o în timpul slujbei de Înviere. Se zice că cel care aduce lumina Învierii până acasă, casa îi va fi ocrotită de dușmani, de duhurile rele și va avea mai multă bunăstare în familia în familia în care se aduce această lumină”, a explicat folclorista.
Tradiția spune că în dimineața Paștelui, până a gusta din bucate, creștinii trebuie să mănânce bucate sfințite. Înainte de a se așeza la masa de sărbătoare, credincioșii se spală pe un obraz cu un ou roșu, iar pe celălalt obraz – cu un ou alb, ca să fie puternici și curați sufletește. Se mai spală și cu monede, ca să fie plini de bani tot anul.
De Paște, spune tradiția, nimeni nu trebuie să fie trist, nimeni nu trebuie să plângă, bucuria fiind sentimentul predominant în aceste zile. De asemenea, există obiceiul de a se purta haine noi. Gestul simbolizează reînnoirea trupului și a sufletului.