Paștele în umbra războiului și însoțit de proteste. Cum au sărbătorit ucrainenii, georgienii și rușii Învierea Domnului
În Ucraina enoriașii au primit vestea Învierii sub amenințarea dronelor, bombelor și rachetelor. Incendii de proporții au fost provocate de atacuri pentru a doua noapte consecutiv în Harkov. Rușii au bombardat orașul de trei ori în timpul slujbelor de Înviere. Cel puțin 10 persoane au fost rănite, inclusiv o fetiță de opt ani, iar mai multe case au fost avariate. Armata Kievului a anunțat că a distrus 23 de drone Shahed din cele 24 lansate de inamic.
Cu câteva ore înaintea începerii slujbelor în bisericile din toată Ucraina, orașul Harkov a fost atacat de trei ori cu drone lansate din regiunea Kursk a Rusiei, precum și din Crimeea ocupată. Toate aparatele au fost interceptate deasupra regiunilor Harkov, Herson și Dnipropetrovsk. În urma exploziilor, au fost distruse garaje, case și companii de utilități. AMB
Rusia a intensificat recent atacurile împotriva Harkovului, folosind rachete, bombe glisante și drone pentru a distruge infrastructura energetică și a ucide civili.
Principala slujbă de Înviere a avut loc la Kiev, la Catedrala Sfântul Mihail cu Domuri de Aur. A fost oficiată de Mitropolitul Epifanie, șeful Bisericii Ortodoxe Ucrainene independente - cea care s-a desprins de biserica Rusiei.
Din motive de securitate, președintele Volodimir Zelenski și soția sa nu au participat la slujbă. Într-o înregistare video, președintele ucrainean a făcut apel la concetățenii săi, să se roage pentru soldații de pe front.
„Biblia ne învață să ne iubim aproapele. Iar prezentul a dezvăluit adevăratul sens al acestui cuvânt. Iar fostul nostru vecin, care ne făcea să credem că este un frate, este deprate de noi pentru totdeauna. A încălcat toate poruncile, a râvnit la casa noastră și a venit să ne ucidă. Întreaga lume vede asta. Dumnezeu o știe. Și noi credem: Dumnezeu are steagul ucrainean pe umăr. Cu un astfel de aliat, viața va învinge cu siguranță moartea”, a declarat liderul de la Kiev.
Autoritățile i-au îndemnat pe oameni să urmărească ceremonia religioasă de acasă, la televizor, din cauza riscului unor atacuri aeriene. Pe linia frontului după luptele nocturne, militarii, au sărbătorit și ei Învierea Domnului, cu pască și ouă roșii.
Iar în Georgia, Paștele a fost însoțit de proteste. Mii de oameni au manifestat în fața unei biserici de lângă Parlament, unde se adună zilnic de mai bine trei săptămâni pentru a contesta proiectul de lege văzut drept o amenințare la adresa libertății presei și a aspirațiilor țării de a adera la Uniunea Europeană. Oamenii au ascultat un cor care cânta cântece de Paște, iar activiștii împărțeau mâncare, inclusiv ouă și prăjituri tradiționale de Paște.
„Acesta este cel mai extraordinar Paște pentru fiecare dintre noi. Am 32 de ani și nu am văzut niciodată atâta dragoste și un sentiment de unitate în Georgia. Și sunt foarte fericită, dar este vital să nu uităm cea mai importantă misiune care ne-a adus aici - nu legii ruse, nu guvernului rus. Sunt sigură că ne vom atinge obiectivul pentru care atât de mulți tineri sunt în stradă de atât de mult timp”.
La Moscova, slujba de Paște de la Catedrala Hristos Mântuitorul a fost oficiată de Patriarhul Kirill, care s-a rugat pentru protejarea „hotarelor sfinte” ale Rusiei și a numit invazia Rusiei în Ucraina „conflict intern” pe care speră că „Domnul îl va opri”. La slujbă a participat și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, alături de primarul Moscovei, Serghei Sobianin.