Internațional

Estonia, lider în domeniul digitalizării: 99% din serviciile publice, disponibile online

Este un lider în domeniul digitalizării, cu o rată de 99 la sută a serviciilor electronice guvernamentale și a cetățenilor care pot interacționa mai ușor cu administrația publică, doar cu ajutorul identității electronice pe care o dețin. Este sistemul care a fost implementat în Estonia, și prin intermediul căruia, cetățenii pot accesa diverse instituții, își pot gestiona beneficiile sociale, pot vota sau chiar înregistra o afacere. Timp de 20 de ani de când e în Uniunea Europeană, țara a demonstrat cum digitalizarea poate simplifica viața cetățenilor, dar și spori eficiența administrației publice.

Aproape toți cetățenii Estoniei dețin o carte de identitate electronică care funcționează la fel ca și un card bancar cu cip, și permite identificarea sigură online, pe platforma e-Estonia. Aceasta conține o gamă largă de servicii electronice guvernamentale și private. Prin intermediul acesteia, estonienii pot depune declarații fiscale, pot vota online, gestiona afaceri sau accesa informații medicale.

„Ori de câte ori nu vrei să semnezi fizic pe hârtie, atunci o poți face digital. 99,9% din populație are identitate electronică și un procent foarte mare folosește semnătura electronică în fiecare zi”, a menționat Erika Piirments, consilier pentru transformare digitală.

Și cetățenii străini își pot crea identitate digitală în Estonia, dar nu neapărat să și locuiască aici. De exemplu, în Estonia sunt 221 de moldoveni cu identitate digitală. Asemenea persoane, de obicei, își pot înființa și gestiona companii online înregistrate în Uniunea Europeană, sau își pot deschide conturi bancare digitale la anumite bănci estoniene.

„E-residence permite doar gestionarea de la distanță. Puteți deveni rezident în Estonia, doar înregistrându-vă afacerea aici, ca o afacere locală. Și este posibil chiar dacă locuiți în Republica Moldova, Bahamas, sau oricare altă țară. Acest lucru vă permite să aveți o afacere bazată în Uniunea Europeană”, a precizat Erika Piirments.

Una dintre opțiunile digitale cu care se poate lăuda Estonia este votul electronic, implementat încă din 2005. De atunci, numărul estonienilor care votează online a ajuns la aproape 50 la sută. Alegătorii au nevoie doar de o carte de identitate și un cititor de carduri, precum și coduri PIN pentru securitate. Sistemul electronic de vot folosește criptare digitală pentru a proteja votul și a asigura confidențialitatea alegătorilor.

„Votul electronic reduce esențial riscul de mituire sau votul forțat. Vorbim aici și despre utilitatea practică. Votul electronic este de cel puțin trei ori mai ieftin decât cel pe hârtie. Atunci când avem alegeri în interiorul țării nu folosim votul prin corespondență. Dar poți solicita urna mobilă la tine acasă, care este cea mai scumpă formă de vot. Deci avem în același timp, cea mai scumpă și cea mai ieftină posibilitate de vot”, a adăugat Erika Piirments.

În prezent, Estonia are 99% din serviciile publice disponibile online. Singurul serviciu care încă cere prezență fizică la ghișeu este înregistrarea divoruțului. Însă, autoritățile spun că anul acesta vor introduce această opțiune online, astfel încât până la sfârșitul acestui an, toate serviciile să fie complet digitalizate

Lucia Vieru

Lucia Vieru

Autor

Citește mai mult