Paștele, sărbătoare de familie. Cum au sărbătorit moldovenii de acasă și din diasporă Învierea Domnului
Sărbătoarea Paștelui îi adună pe moldoveni în jurul mesei. Atmosfera festivă se resimte pretutindeni, fie că sunt acasă, sau la sute de kilometri distanță. Oamenii nu renunță la tradițiile moștenite din străbuni și spun că miracolul Învierii este o sărbătoare de suflet, iar de pe masa cu bucate sunt nelipsite simbolurile pascale - cozonacul și ouăle roșii.
Familia Vicol din satul Greblești, raionul Strășeni respectă cu strictețe obiceiurile. Țin post, merg la biserică, iar în Noaptea Învierii merg să sfințească cozonacul copt de gospodina casei.
„Suntem foarte bucuroși că am trecut cu bine postul mare care ne-a purificat. Avem pasca care a fost sfințită, ouăle roșii. La masa noastră a venit și Domnul, fiindcă începem în rugăciune, cu Tatăl Nostru, spunem Tatăl Nostru apoi ne așezăm și gustăm din pasca sfințită. Din toate cele ce este pe masă eu cred că trebuie de gustat din fiecare câte o bucățică”, a relatat Ana Vicol.
Ana și Gheorghe Vicol au trei copii. Fiul cel mare muncește peste hotare, însă este așteptat acasă în fiecare an.
„Pentru mine această sărbătoare reprezintă Învierea Domnului, sărbătorim cu părinții, într-un cerc mai restrâns. Salutări celor care nu sunt cu noi, în special fratelui care este la muncă în străinătate însă îl așteptăm și pe el acasă”, feciorul Sorin Vicol.
În familia Vicol, nelipsit pe masa de sărbătoare este și vinul negru, produs cu suflet și pasiune de gospodarul casei.
„E foarte bine, la masa de sărbătoare să se închine și câte un pahar de vin negru, anume negru de crăscău fiindcă acesta este simbolul sângelui Domnului. Mă rog Domnului să ne întărească mai departe și să ne dea multă sănătate nouă și la tot poporul, să fie pace în lume și binevoire”, a spus gospodina casei.
Familia a primit azi și grupuri de copii care au vestit Învierea lui Hristos. În schimb, aceștia au primit ouă roșii și dulciuri.
„Hristos a Înviat! Adevărat a Înviat! Sunteți bravo că ați venit la noi. Și câte un oușor roșu, luați și puneți în torbă”.
Tradițiile de Paște sunt păstrate cu sfințenie și de moldovenii din diasporă, chiar dacă sunt departe de casă. Doina Pînzari este o moldoveancă stabilită de zece ani la Bruxelles. Le povestește celor trei copii pe care îi are, despre semnificația obiceiurilor de sărbătoarea Învierii.
Doina Pînzari ne-a împărtășit că a pregătit coșul tradițional de Paște, iar soțul ei a mers în noaptea de Înviere să le sfințească la o biserică, condusă de un paroh din România. Pe lângă ciocnitul ouălelor, familia Pînzari respectă și alte tradiții.
„În dimineața Paștelui le ofer copiilor noștri posibilitatea să își spele fața cu apă în care am pus ouă roșii și bănuț care semnifică purificare, prosperitate. Mă bucur foarte mult că am posibilitatea să le transmit copiilor aceste tradiții pe care le-am văzut la buneii mei, părinții mei și vreau ca și ei să știe de ele pentru ca să le ducă mai departe”, a declarat Dorina Pînzari.
În popor se spune că Pasca, crucea de pe ea sau anafura sunt considerate de leac, de aceea se păstrează bucăți din ele peste an iar la masa de Paște e bine să mănânci mai întâi un ou. Se crede că acesta aduce sănătate trupului pe parcursul anului, apoi pește și pasăre, pentru a fi sprinten precum peștele și ușor ca pasărea.