Externe

75 de ani de la semnarea tratatului prin care s-a creat Consiliul Europei

În urmă cu 75 de ani, zece țări europene au fondat Consiliul Europei. De-a lungul a trei sferturi de secol, organizația a jucat un rol crucial în promovarea democrației și a drepturilor omului în Europa. Secretarul general al Consiliului, Maria Burić, a transmis un mesaj în care a subliniat necesitatea stabilirii unor standarde legale în domeniul democrației și al statului de drept, astfel încât oamenii din cele 46 de state membre să trăiască în pace și securitate, referindu-se în special la Ucraina, care își continuă rezistența în războiul de agresiune al Rusiei.

În Ucraina facem tot ce putem pentru a sprijini oamenii, incluzând noul nostru Registru al daunelor, care a devenit pe deplin funcțional luna trecută și care înregistrează pierderile și daunele pe care Rusia le provoacă la sol. Acesta este primul pas pentru acordarea unui mecanism cuprinzător de compensare, care să recunoască faptul că fără contabilitate nu poate exista dreptate, iar fără justiție - nu există pace durabilă”, a declarat secretarul general al Consiliul Europei, Marija Pejčinović Burić.

Situația din Ucraina, dar și mediul înconjurător și influența inteligenței artificiale, sunt provocări definitorii ale secolului XXI, care necesită acțiuni imediate, susține Burić.

Viitorul Ucrainei, impactul inteligenței artificiale și calitatea mediului nostru se numără printre provocările definitorii ale vremurilor noastre. A acționa acum este vital nu doar pentru noi, ci și pentru generațiile care vor veni după”, a conchis oficialul.

Consiliul Europei este o organizație internațională, interguvernamentală și regională, înființată la 5 mai 1949 și reunește toate statele democratice ale Uniunii Europene, precum și alte state din centrul și estul Europei. Își are sediul la Strasbourg și este diferită de Consiliul European sau de Consiliul Uniunii Europene. Republica Moldova a devenit membru al Consiliului Europei la 13 iulie 1995.

Citește mai mult