Regional

Șezătoare cu sarmale la Dănceni. Gospodinele s-au pregătit de tradiționalul Festival Pascal din localitate

S-au adunat la clacă, au făcut 250 de kilograme de sarmale și 500 de plăcinte. Este vorba despre gospodinele din satul Dănceni, raionul Ialoveni, care se pregătesc de tradiționalul Festival Pascal din localitate, care are loc în a treia zi de Paște. Scopul acțiunii este de a promova cântecul pascal și obiceiurile de Paște.

Cele mai vârstnice gospodine, cunoscute în sat drept soacrele mari, au dat tonul pregătirilor. În sâmbăta Paștelui, acestea au pregătit umplutura pentru sarmale. Astăzi, pe lângă tradiționalele sarmale cu frunză de varză și de vie, s-au pregătit și din cele cu frunze de arțar și podbal. În total, 14 ceaune pline ochi, vor fi gata până la festivalul care începe marți.

Cea mai în vârstă soacră, Sofia Pansîli din Dănceni, are 83 de ani și participă în fiecare an la pregătiri. Împreună cu alte femei din sat, a strâns frunzele de vie și arțar pentru sarmale.

Am fost cu doamna Liuba, cu sora Jenea și am strâns, le-am opărit, am pus borș și cu sare și le-am opărit frumos, după am pus păturică peste păturică și am adus aici de făcut sarmale la soacrele noaste și la fiice, fine, tinere să învețe de la noi cum să facă sarmale”, a menționat Sofia Pansîli.

Pe lângă sarmale, plăcintele sunt bucatele care nu lipsesc niciodată de la festival. Gospodinele au pregătit plăcinte cu brânză, cartofi, măr și varză.

După cum e lavașul pregătit, pur și simplu se unge la mijloc cu smântână și ou bătut ca foaia puțin să se înmoaie, după deasupra aceeași cu smântână se unge foaia deasupra și ele ies așa crocante”.

Gospodinele au vopsit și ouăle cu fiertură de coji de ceapă, o metodă folosită des în ultimii ani. S-au folosit aproximativ trei kilograme de coji de ceapă pentru 300 de ouă.

Le lăsăm cinci, șase minute ca ele să se vopsească bine, le scoatem, le punem un pic în apă rece ca să se curățe mai ușor, după, ca să fie mai frumoase, eu tot timpul le șterg cu o cârpă cu ulei ca să fie mai strălucite”.

Ne bucurăm foarte mult că ne-am strâns frumos ca la o clacă tradițională autentică împreună cu talentatele noastre soacre, tinere neveste, care au venit să ne ajute pentru fiecare invitat de mâine să îi servim cu o porție de sărmăluțe calde, plăcintă, cozonac, oușor”, a spus organizatoarea Festivalului Pascal, Galina Meleca.

Festivalul Pascal este la a cincea ediție și se va desfășura la Biserica Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din Dănceni. Vor participa 38 de colective folclorice și 20 de soliști.

Citește mai mult