Fostul premier Vlad Filat, achitat în dosarul de spălare de bani
Fostul premier Vlad Filat a fost achitat astăzi în dosarul în care era învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Decizia a fost pronunțată cu puțin timp în urmă de Judecătoria Buiucani.
„Examinând în ședință publică, în ordinea procedurii generale, cauza penală de învinuire a lui Vladimir Filat în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 243 alin. 3, lit. B, instanța, în temeiul articolelor 384, 385, 392, 395, Cod de procedură penală, a hotărât: Se achită Vladimir Filat în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 243 alin. 3, lit.B Cod penal al Republicii Moldova pe motiv că fapta nu întrunește elementele constitutive ale componenței de infracțiune. Vladimir Filat se consideră reabilitat. Sentința este cu drept de atac la Curtea de Apel Chișinău”, se arată în hotărârea instanței.
După pronunțarea sentinței, Vlad Filat a declarat că se aștepta la orice decizie și că hotărârea judecătorilor ar trebui să „aibă consecințe" pentru cei care instrumentează astfel de dosare.
„Acest război durează deja de un an. Procesul în instanță durează deja de cinci ani. Dincolo de faptul că eu sunt călit deja cu aceste situații, aici mai este vorba de familie, de mai multe elemente. Urmează să vedem partea motivantă a sentinței, eu cred că suntem la început de drum, deoarece în Republica Moldova nu am văzut ca după achitare să nu urmeze o contestare din partea procuraturii, chiar dacă lucrurile sunt la suprafață, vedem cazul Chirtoacă, Stoianoglu. Dar să vă spun sincer, eu eram într-o stare de așteptare la orice situație”, a declarat Vlad Filat.
Procuroarea Nadejda Busuioc a declarat că va lua cunoștință de sentință și o va contesta la Curtea de Apel Chișinău.
„Urmează să studiem și să analizăm motivele expuse în sentința integrală care va fi înmânată acum participanților la proces. Având în vedere că acuzarea a pledat pentru vinovăția inculpatului Vladimir Filat în comiterea infracțiunii de spălare de bani și a considerat că există suficiente probe care confirmă infracțiunea incriminată, Procuratura Anticorupție va contesta cu apel această sentință în termenul prevăzut de lege, în 15 zile”, a spus Nadejda Busuioc.
Potrivit învinuirii, în 2013, Filat ar fi spălat prin companiile unei persoane apropiate 12,8 milioane de lei „dobândiți prin acțiuni de corupție” din Banca de Economii. El ar fi cheltuit banii pentru servicii de consultanță oferite de o companie americană în campania electorală pentru Partidul Liberal-Democrat.
Amintim că, în 2015, Vlad Filat a demisionat din funcția de președinte al PLDM, după ce pe numele său a fost deschis un dosar penal și i-a fost retrasă imunitatea parlamentară. În anul 2016, Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de privațiune de libertate pentru trafic de influență și corupere pasivă.
După eliberarea condiționată înainte de termen în luna decembrie 2019, acesta a declarat că nu-l interesează activitatea politică. Însă o jumătate de an mai târziu, situația s-a schimbat, după ce acesta a fost reales președinte al liberal-democraților. În aprilie 2021, Vlad Filat din nou și-a dat demisia, invocând motive personale.
În 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat Guvernul să-i achite lui Vlad Filat un prejudiciu moral de 7.500 de euro pentru că ședințele de judecată au avut loc cu ușile închise, iar publicul nu a avut acces la procesul de judecată.