Alegerile anulate din România și „curajul” Maiei Sandu, exemple invocate de Emmanuel Macron în fața ambasadorilor săi atunci când le-a vorbit despre pericolul rusesc
Alegerile anulate din România din cauza interferenței Rusiei, dar și „curajul și determinarea” președintei din R. Moldova, Maia Sandu, au fost exemple menționate luni de președintele Emmanuel Macron într-un discurs rostit în fața ambasadorilor Franței, cărora le-a vorbit despre provocările actualei lumi „turbulente” și despre pericolul rusesc și le-a trasat principalele sarcini diplomatice pentru 2025, relatează News.ro.
„În urmă cu doar câteva săptămâni, România a trebuit să anuleze alegerile prezidențiale din cauza interferențelor și a manipulării electorale atribuite în mod clar Rusiei. Cine și-ar fi imaginat acest lucru în urmă cu doar 10 ani?”, a spus președintele francez.
El a susținut că și Franța însăși „a fost atacată de interferențe inacceptabile” în majoritatea teritoriilor sale de peste mări, și în special în Noua Caledonie în ultimele luni. Acolo, președintele francez a dat vina pe Azerbaidjan, spunând că a făcut-o pentru că Franța a fost de partea dreptului internațional și a Armeniei. El a explicat că Rusia, schimbându-și brusc alianța cu Armenia, a sprijinit acțiunile Azerbaidjanului, deoarece pentru prima dată Armenia a avut un prim-ministru curajos care a ținut piept Moscovei.
Macron a continuat spunând că și în Georgia, Rusia a destabilizat și falsificat în mod clar procesul electoral. „În Moldova, a încercat același lucru, dar a eșuat. Și salut curajul și determinarea președintei Maia Sandu”, a adăugat președintele francez.
El a îndemnat la vigilență în ceea ce privește interferențele ruse în alegeri, dat fiind că urmează alte scrutine importante, inclusiv în România și Moldova.
„Depinde de noi, colectiv, să fim vigilenți pentru alegerile legislative care vor avea loc peste câteva luni. Aș putea menționa și alegerile din România, unde Rusia nu s-a sfiit să manipuleze procesul electoral într-una dintre țările membre ale Uniunii Europene. Prin multiplele sale teste, Rusia a amenințat teritoriul european, demonstrându-și capacitatea clară de a-l atinge cu tehnologii avansate, și a crescut, de asemenea, numărul de perturbări în spațiul cibernetic și a decis de facto să globalizeze conflictul ucrainean. Există o singură putere escaladantă în Ucraina, și aceasta este Rusia”, a punctat Macron.
„Este nevoie de curaj în mijlocul unei lumi atât de turbulente, având în vedere toată dezordinea. Trebuie spus că, după 25 de ani, ne trezim într-o lume, și aș spune chiar după doar 10 ani, în care ceea ce părea de neconceput se întâmplă de fapt. Este o dezordine născută din slăbirea normelor internaționale, provocată de alte puteri care nu mai joacă după reguli, ci se îndreaptă fără rușine spre noi zone de confruntare internațională și încearcă să fragmenteze lumea în avantajul lor”, a arătat președintele francez. „Este, de asemenea, o lume în care revoluțiile tehnologice ne bulversează obiceiurile, stilul de viață și concepțiile noastre despre istorie. Dezordine în care statele amenință să fie depășite de puterea și forța de lovire a companiilor private, dar dezordine în clar-obscur, deoarece aceste inovații tehnologice aduc, de asemenea, cu hotărâre, inovații, transformări ale vieții noastre în bine și, de la spațiu la biologie, evoluții care ne vor permite să facem mai bine. În cele din urmă, există dezordinea provocărilor globale: încălzirea globală, ale cărei consecințe le măsurăm cu toții în fiecare zi, din Spania până în Mayotte, noile pandemii, inegalitățile care nu sunt reduse suficient, divergențele de dezvoltare pe baza cărora prosperă toți scandalagiii, traficanții de droguri, traficanții de migranți și teroriștii”, a continuat Macron.
CUM VEDE MACRON PROBLEMA UCRAINEI
„Cealaltă provocare strategică și de securitate majoră este, evident, Rusia, cu războiul din Ucraina și nu numai”, a menționat liderul de la Elysee. „Și aici, știu, uneori se răspândește oboseala: oboseala cu privire la sprijinul pentru Ucraina, îndoiala care dizolvă bunăvoința, care pune sub semnul întrebării valoarea și semnificația ajutorului nostru. Am văzut multe comentarii în ultimele luni conform cărora sosirea președintelui Trump ar însemna sfârșitul tuturor lucrurilor, soluții rapide și toate cele”, a recunoscut Macron, amintind că Franța a organizat în decembrie prima întâlnire directă între Donald Trump și Volodimir Zelenski. „Ne-a permis să identificăm toate provocările implicate, realitatea conflictului de pe teren și necesitatea de a oferi răspunsuri care, fără îndoială, vor dura ceva mai mult decât s-a anticipat inițial, ceea ce este un lucru bun”, a spus președintele francez.
El a subliniat în continuare de ce este importantă chestiunea ucraineană și a arătat că Rusia are ambiții imperialiste și și-a modificat „natura agresiunii” sale față de europeni, inclusiv prin interfența în alegeri, dar și prin modificarea doctrinei sale nucleare.
„Ceea ce vreau să spun aici este de ce ceea ce se întâmplă în Ucraina este atât de important. Pentru că, într-un fel, se referă la securitatea internațională și la interesele foarte directe ale europenilor și ale francezilor. În primul rând, securitatea internațională, deoarece miza aici este revizionismul și imperialismul dezinhibat. Dacă permitem unei puteri internaționale să revizuiască frontierele recunoscute la nivel internațional fără să se reacționeze, iar dreptul internațional să fie călcat în picioare pentru că ne-ar costa scump, sau din cauza asta sau din cauza aia, acceptând un fel de compromis, mult noroc cu restul!” - a avertizat Macron. „Pentru că aceasta înseamnă pur și simplu că credibilitatea tuturor va fi spulberată. Și astfel, credibilitatea ordinii internaționale și a regulilor sale este în joc. Dar, mai presus de toate, pentru că în ultimii ani Rusia și-a intensificat agresiunea și a schimbat natura agresiunii sale față de europeni și o mare parte a lumii. (...) A avut loc o schimbare radicală a comportamentului său în ceea ce privește doctrina sa nucleară, pe care a înăsprit-o considerabil, și în ceea ce privește amenințarea pe care o reprezintă pentru vecinii săi. Acest lucru nu este complet nou, deoarece am asistat la creșterea tensiunilor în ultimele decenii. Acum este mult mai clar, mult mai explicit”, a spus Macron.
El a menționat și asocierea Iranului, Chinei - prin componente cu dublă utilizare - , dar mai ales a Coreei de Nord. „Din nou, cine ar fi crezut acum 5 ani că Coreea de Nord se va implica într-un conflict pe teritoriul european? Iată-ne ajunși aici și este responsabilitatea Rusiei. Astfel, în decurs de șase luni, natura conflictului s-a schimbat profund, iar acest lucru este în întregime responsabilitatea Rusiei”, a acuzat Macron.
„Ca europeni, nu putem lăsa Rusia să câștige în Ucraina. Nu putem face acest lucru de dragul ordinii internaționale, nu putem face acest lucru de dragul propriei noastre securități. Prin urmare, întrebarea nu este dacă da sau nu, ci cum să ne organizăm astfel încât să putem rezista pe termen lung, să le permitem ucrainenilor să reziste și să fim în cele mai bune condiții posibile pentru a negocia o pace durabilă”, a arătat el. „Cu alte cuvinte, o pace care va fi dorită și concepută împreună cu ucrainenii și care ne va permite, de asemenea, să găsim căi și mijloace de gestionare a acestei amenințări rusești pentru noi toți în Europa”, a adăugat președintele francez.
Totuși, el a sugerat pentru prima dată, în continuarea discursului său, că și Ucraina ar trebui să aibă o poziție realistă și mai flexibilă cu privire la chestiunile teritoriale, ca parte a eforturilor de a ajunge la negocieri cu Rusia. În schimb, ar putea primi garanții de securitate din partea europenilor, a arătat Macron, reluând o idee pe care o susține de mai mult timp.
„În această privință, nu am iluzii și cred că devine din ce în ce mai clar pentru toată lumea că nu va exista o soluție rapidă și ușoară în Ucraina. Însuși noul președinte american știe că Statele Unite nu au nicio șansă să câștige ceva dacă Ucraina pierde, și am să spun foarte simplu, într-un fel, în câteva rânduri: nu trebuie găsită nicio soluție în Ucraina fără ucraineni, nu trebuie găsită nicio soluție pentru securitatea în Europa fără europeni, nicio soluție rapidă care ar însemna capitularea Ucrainei nu ar fi bună pentru europeni și americani. Odată ce avem în minte aceste principii simple, trebuie să ne punem în poziția, indiferent de scenarii, de a oferi sprijin durabil Ucrainei, astfel încât să putem rezista și să fim în cea mai bună poziție pentru a negocia. Și, practic, Statele Unite ale Americii trebuie să ne ajute să schimbăm natura situației și să convingem Rusia să vină la masa negocierilor. Ucrainenii trebuie să poarte discuții realiste cu privire la problemele teritoriale, și numai ei pot face asta. Iar europenii trebuie să construiască garanții de securitate care vor fi responsabilitatea lor principală, deoarece aceasta este o realitate geografică și geopolitică”, le-a spus Macron diplomaților francezi.