Politic

Mažeiks, după ce Curtea de Apel a rămas fără 20 de judecători: „Probabil, o parte au știut că nu vor trece vettingul”

Ambasadorul Uniunii Europene (UE) în Republica Moldova,Jānis Mažeiks, a comentat demisia a 20 din cei 40 de judecători ai Curții de Apel Chișinău, care este verificată acum de Comisia Vetting. Șeful diplomației UE susține că nu cunoaște din ce motive magistrații au decis să părăsească sistemul judecătoresc din proprie inițiativă. „Probabil, o parte au știut că nu vor trece acest proces”, a declarat Mažeiks în cadrul emisiunii „Новая неделя” de la TV8.

„Nu cunosc care a fost motivul, dar probabil o parte au fost motivați de faptul că au știut că nu vor trece procesul”, a declarat Jānis Mažeiks.

Șeful diplomației UE a comentat, inclusiv, reforma justiției – unul din cele mai ambițioase angajamente asumate de Republica Moldova pe calea aderării la Uniunea Europeană. Jānis Mažeiks declară că, deși procesul „nu se întâmplă mai rapid”, este important ca acesta să se desfășoare corect.

„De la începutul procesului, am știut că aceasta va fi cea mai dificilă reformă dintre toate. (…) Apropo, justiția a fost domeniul în care le-am recomandat autorităților să nu se grăbească, pentru că Moldova are o singură șansă să facă lucrurile corect. Da, este neplăcut că schimbările nu se întâmplă mai rapid, dar este foarte important ca aceste schimbări să se producă corect. (…) Lucrurile se întâmplă și asta pentru noi este important, or și Consiliul Superior al Magistraturii și cel al Procurorilor au trecut deja Pre-Vettingul. Acum este foarte important să fie numit un procuror general, în condițiile în care aceasta este una dintre cele mai vizibile funcții care este liberă”, a mai declarat ambasadorul UE în Moldova, Jānis Mažeiks.

Amintim că Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat, pe 7 mai, demisia a 20 de judecători de la Curtea de Apel Chișinău. Astfel, în cadrul instanței vor rămâne să activeze doar 20 de magistrați, care urmează să fie evaluați de către Comisia Vetting. În aceeași zi, CSM a admis inclusiv cererea de demisie a judecătorului Ion Dănăilă de la Curtea de Apel Cahul. Majoritatea magistraților și-au motivat dorința de a pleca din sistem „din motive personale”.


Republica Moldova a primit, alături de Ucraina, statutul de țară candidată pentru aderarea la UE pe data de 23 iunie 2022. În decembrie 2023, Moldova și Ucraina au primit undă verde pentru a demara negocierile de aderare la UE. Cele două țări ar urma să înceapă oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană la o conferință interguvernamentală planificată la Bruxelles în ultima săptămână din iunie. Europa Liberă relatează, citând surse diplomatice sub condiția anonimatului, că evenimentul va avea loc înainte ca președinția rotativă a UE să fie preluată de Ungaria, pe 1 iulie. Începerea negocierilor propriu-zise pe cele 30 de capitole de aderare va fi lăsată, cel mai probabil, după Anul Nou.

Jānis Mažeiks a confirmat pe 7 mai că Ucraina și Republica Moldova ar putea începe negocierile de aderare la UE până la sfârșitul lunii iunie, înaintea alegerilor parlamentare din țările UE.

Citește mai mult