Expert: Judecătorii care au demisionat de la Curtea de Apel Chișinău nu sunt gata să-și asume riscurile evaluării externe
Cei 20 de judecători de la Curtea de Apel Chișinău ar fi demisionat, inclusiv, pentru a evita Vetting-ul. Declarația a fost făcută de președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Ilie Chirtoacă, în cadrul emisiunii „În context”, de la postul public de televiziune. Expertul susține că plecarea din sistem ar putea fi motivată și de faptul că unii magistrați se apropie de vârsta de pensionare. Potrivit lui, în cazul nepromovării evaluării externe, judecătorii riscă să rămână fără funcții sau să fie privați de dreptul de a beneficia de indemnizația de concediere sau pensie specială.
„Nu este o decizie surprinzătoare, or Comisia, 20 de zile în urmă, a notificat toți judecătorii instanței că vine acest proces. Răspunsul îl găsim singuri. Nu aș vrea să generalizez că toți judecătorii pleacă pentru a evita Vetting-ul. Probabil, pentru câțiva dintre ei ajunge foarte curând plafonul de vârstă. Dacă sunt judecători care mai au un an sau doi până la vârsta de 65 de ani, probabil, aventurarea într-un asemenea exercițiu este destul de complicată”, a precizat Ilie Chirtoacă, în cadrul emisiunii „În Context”.
Pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii sunt publicate CV-urile a opt judecători din cei 20 care și-au depus cererea de demisie. Patru din ei împlinesc în acest an vârsta la care se pot pensiona. Ceilalți se vor pensiona în următorii ani.
„Totuși, pentru ceilalți există un semn de întrebare. Experiența exercițiului de Pre-vetting și Vetting nu a fost una îmbucurătoare și, respectiv, există riscuri foarte mari. Procesul de Vetting înseamnă verificarea de către comisia internațională a două aspecte: integritatea etică și integritatea financiară. Integritatea etică presupune acele conflicte de interese. Magistrații, în virtutea funcției, trebuie să aibă un anumit comportament etic care se distinge de celelalte persoane. Iată, probabil, acest test nu este pe potrivă pentru toți”, a menționat expertul.
În opinia lui Ilie Chirtoacă, judecătorii care au depus cereri de demisie nu sunt gata să-și asume riscurile evaluării externe. „Cei care nu trec Vetting-ul, practic, își pierd funcția, își pierd indemnizația de concediere și, cel mai important, pensia specială. Magistrații din Republica Moldova beneficiază de pensie specială care este ceva mai mare față de alte categorii”, a mai explicat președintele CRJM.
Amintim că Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat marți demisiile depuse de jumătate dintre judecătorii Curții de Apel Chișinău. Cei 20 de magistrați au ales să plece din sistem din proprie inițiativă, înainte să le fie evaluată integritatea etică și financiară inițiată de Comisia Vetting. A fost acceptată și cererea de demisie a unui judecător de la Curtea de Apel Cahul. Cererile au fost examinate în lipsa magistraților, cu excepția Ninei Cernat, care este și membră CSM. Examinarea dosarelor Curții de Apel Chișinău va fi preluată, temporar, de judecători din instanțe inferioare.