Internațional

România este deschisă la discuții privind trimiterea unui sistem Patriot în Ucraina, susține Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat marți că este deschis la discuții privind trimiterea unui sistem de rachete Patriot în Ucraina, după ce Germania a făcut apel la statele membre ale Uniunii Europene și NATO să consolideze apărarea aeriană a Ucrainei.

Reuters / Președintele SUA, Joe Biden, se întâlnește cu președintele României, Klaus Iohannis, în Biroul Oval de la Casa Albă din Washington, SUA, 7 mai 2024
Sursa: Reuters / Președintele SUA, Joe Biden, se întâlnește cu președintele României, Klaus Iohannis, în Biroul Oval de la Casa Albă din Washington, SUA, 7 mai 2024

După apelurile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, guvernele UE au fost îndemnate luna trecută să furnizeze mai multe sisteme de apărare de care Kievul are mare nevoie. Germania a promis o baterie Patriot suplimentară, în timp ce Spania a declarat că va livra rachete antiaeriene Patriot. Alte țări europene, printre care Grecia, Olanda, Polonia, România și Suedia, dispun, de asemenea, de sisteme Patriot.

„În ultimele săptămâni a existat o discuție despre cine poate trimite sisteme Patriot în Ucraina”, a declarat Iohannis reporterilor la Washington, după ce s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden la Washington, informează Reuters.

„Președintele Biden a menționat acest lucru (...) în cadrul întâlnirii noastre și am spus că sunt deschis la discuții. Trebuie să o discut în Consiliul Suprem de Apărare a Țării pentru a vedea ce putem oferi și ce putem obține în schimb, pentru că este inacceptabil să lăsăm România fără apărare aeriană”, a spus Iohannis.

România a semnat un acord de 4 miliarde de dolari pentru a obține sisteme Patriot în 2017, cel mai mare contract de achiziție de până acum al statului NATO și UE, primul transport urmând să fie livrat în 2020.

Deși România are o singură baterie în funcțiune, Iohannis a declarat că discuțiile au vizat o altă baterie care este aproape operațională.

Casa Albă a precizat că Biden a mulțumit României pentru angajamentul său față de securitatea în estul NATO, inclusiv în regiunea Mării Negre, și a aplaudat investițiile sale în domeniul apărării, care depășesc obiectivul NATO de a cheltui cel puțin 2% din PIB.

„Liderii și-au reafirmat sprijinul ferm pentru Ucraina în timp ce aceasta se apără împotriva agresiunii fără sens a Rusiei, iar președintele Biden și-a exprimat aprecierea pentru sprijinul României față de refugiații ucraineni și pentru eforturile de a transporta grânele ucrainene pe piață”, a precizat Casa Albă, omițând orice mențiune despre rachetele Patriot.

România, membră NATO din 2004, are o graniță comună de 650 km cu Ucraina și a avut în repetate rânduri situații când fragmente de drone rusești au căzut pe teritoriul său, în timp ce Moscova ataca porturile ucrainene aflate chiar peste Dunăre de România.

Marți, Iohannis a mai spus că a discutat cu Biden despre candidatura sa la funcția de conducere a NATO. Iohannis a reiterat că nu își retrage candidatura, în pofida sprijinului puternic în cadrul alianței - inclusiv din partea lui Biden - pentru premierul olandez demisionar Mark Rutte. „Concurența este un lucru bun, doi candidați puternici, pentru că în acest fel vor fi mai multe subiecte de discuție”, a spus el.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult