Social

Consiliul Europei oferă 800 de mii de euro pentru consolidarea protecției drepturilor omului în Republica Moldova

Avocatul Poporului din Republica Moldova se confruntă cu o lipsă acută de personal, o problemă care afectează semnificativ capacitatea instituției de a-și îndeplini misiunea. Legea zice că ar trebui să fie 72 de angajați, dar în realitate sunt mult mai puțini. Bugetul Avocatului Poporului este limitat, ceea ce restricționează posibilitatea de a majora salariile sau de a oferi alte beneficii atractive pentru potențialii angajați, susține ombudsmanul Ceslav Panico. O soluție în acest sens ar fi implementarea unui soft, care va permite o interacțiune mai bună cu cetățenii. Pentru a remedia problema, dar și a spori capacitățile instituției, Consiliul Europei a propus un proiect, a cărui valoare se ridică la 800 de mii de euro.

imagine-simbol
Sursa: imagine-simbol

Ombudsmanul Ceslav Panico spune că, în prezent, oficiul său numără 46 de angajați, din necesarul de 72, prevăzut de lege. Respectiv, fiecare persoană efectuează, practic, o muncă dublă. Potrivit Avocatului Poporului, problema nu este doar în lipsa specialiștilor în domeniu, ci și în capacitatea financiară limitată a instituției.

„Nu avem suficienți bani de la buget să angajăm, deci maxim ce putem angaja sunt 48-49 de persoane din 72. Și nu este atractiv, primim mai puțin salariu decât ministerele, iar activitatea Oficiului este la fel de voluminoasă”, a explicat Ceaslav Panico.

Consiliul Europei a lansat la Chișinău un proiect, al cărui scop este de a sprijini oficiul ombudsmanului în protecția drepturilor omului. Proiectul are un buget de 800 de mii de euro, bani care vor fi folosiți pentru dezvoltarea instituției, susține șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, Falk Lange.

„Căutăm să consolidăm instituția pe plan intern, în ceea ce privește practicile de gestionare a personalului. Instituția se străduiește să recruteze personal pentru activitatea pe care o desfășoară și, odată cu consolidarea acestei instituții și a proceselor interne, sperăm că și capacitatea ombudsmanului va crește”, a declarat Falk Lange.

În cadrul acestui proiect, cu o durată de doi ani, vor fi consolidate capacitățile manageriale ale instituției în conformitate cu standardele europene. De asemenea, vor fi îmbunătățite mecanismele de promovare a drepturilor omului și sporit rolul Avocatului Poporului în interacțiunea cu sistemul CtEDO, dar și cu instituțiile naționale relevante. Totodată, proiectul va remedia problema lipsei de resurse umane.

„Va fi încercată implementarea unor elemente inovative în special în implicarea formulelor sau a elementelor de inteligență artificială în managementul de colectare a datelor, analiza datelor, dar și integrarea formulelor de inteligență artificială în lucrul cu cetățenii care accesează serviciile Oficiului poporului prin intermediul site-ului”, a mai adăugat Ceslav Panico.

Un raport prezentat recent de Avocatul Poporului arată că cele mai încălcate drepturi ale oamenilor din țara noastră sunt dreptul la justiție, la sănătate și la asistență și protecție socială.

Citește mai mult