Social

Criză de cadre la MAI. Adrian Efros spune cum pot fi încurajați polițiștii pentru a nu pleca din sistem

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) se confruntă cu o lipsă de angajați, dar în același timp sunt și polițiști care pleacă din sistem. Cele mai multe funcții vacante sunt la Inspectoratul General de Poliție și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră. Factorul financiar este unul dintre motivele principale pentru care oamenii nu vin să se angajeze sau pleacă în cadrul structurilor Ministerului de Interne, a declarat șeful MAI, Adrian Efros, la o emisiune de la Rlive.

Oficialul anunță că a fost mărit salariul polițiștilor la acest început de an. De exemplu, un polițist începător este remunerat în prezent cu aproximativ 11 mii de lei, în creștere cu 1000 de lei, dar nu este suficient.

„Mai e nevoie de alte intervenții pe domeniul social, de exemplu, ca polițistul sau angajatul Ministerului de Interne să fie încrezut că familia este bine, că familia are minimul sau are cele necesare pentru a avea o viață decentă și consider că acest lucru va contribui foarte mult la diminuarea actelor de corupție”, a precizat Adrian Efros.

În același timp, șeful MAI a menționat că a început să crească numărul cazurilor de corupție raportate de polițiști.

„Au fost 24 de acte de corupție raportate în 2023 și peste 125 deja în patru luni a anului 2024. Acest lucru arată că polițiștii denunță actele de corupție atunci când li se oferă diferite mijloace financiare. Sunt sume destul de mari. Nu vorbim de sume de 200 de lei, vorbim și 300-400 de euro”, a spus șeful MAI.

Potrivit datelor unui sondaj publicat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), publicat la începutul lunii februarie curent, 46% dintre cetățenii moldoveni consideră că corupția este prezentă în poliție. În același timp, la capitolul încredere 35% dintre respondenți au declarat că au oarecum sau foarte multă încredere în poliție.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult