9 mai în Republica Moldova – între Ziua Europei și Ziua Victoriei. Mesajul politicienilor și opiniile oamenilor
Republica Moldova sărbătorește astăzi ziua de 9 mai. Sărbătoarea are o semnificație dublă. În această zi este marcată Ziua Europei, care reprezintă aniversarea momentului istoric al Declarației ministrului francez de Externe, Robert Schuman, care a propus ideea unei noi forme de cooperare politică în Europa, ce ar face ca războiul dintre națiunile Europei să fie de neconceput. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene. Tot în această zi, este marcată și Ziua Victoriei în Europa, care consemnează capitularea Germaniei naziste. Pe de altă parte, în URSS, până la destrămarea ei, ziua de 9 mai era considerată Ziua Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. În Republica Moldova, 9 mai este marcat în mod diferit, atât de clasa politică, cât și de cetățeni.
Guvernarea sărbătorește pacea, opoziția – victoria
Guvernul și Delegația Uniunii Europene au anunțat un amplu program festiv în Piața Marii Adunări Naționale, pe 9 mai. „Europa ești Tu. Moldova europeană suntem Noi”, afirma premierul Dorin Recean în ajun. În dimineața zilei, președinta țării, Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, și comisarul european Johannes Hahn au depus flori la Complexul Memorial „Eternitate” din capitală.
„Este ziua păcii și ziua comemorării”, a declarat pentru presă președinta Maia Sandu.
„Astăzi, este o ocazie în plus să ne amintim de cei care într-adevăr au contribuit să readucă pacea în Europa, s-o păstrăm, să vorbim cât mai mult despre acest lucru și să transmitem aceste mesaje generațiilor viitoare”, a declarat speakerul Igor Grosu.
Cu un mesaj a venit și comisarul european Johannes Hahn, care se află într-o vizită oficială în țara noastră: „Comemorăm victimele războiului, dar, de asemenea, ne amintim că doar în Uniunea Europeană poate fi păstrată pacea”.
„De 9 Mai, celebrăm pacea și unitatea. Pe 9 mai comemorăm eroii celui de-Al Doilea Război Mondial și celebrăm Ziua Europei și pacea adusă pe continentul european de victoria asupra nazismului și fascismului”, susține consilierul premierului Dorin Recean, Daniel Vodă.
Între timp, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și blocul politic „Victorie”, format la Moscova din partidele apropiate fugarului Ilan Șor, au anunțat că vor sărbători victoria, în ziua de 9 mai. Opoziția organizează, în această dimineață, marșul „Regimentul Nemuritor”, care va începe din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). Mulțimea va merge spre Complexul Memorial „Eternitate”, unde vor avea loc depuneri de flori. Socialiștii și partidele afiliate oligarhului fugar Ilan Șor au anunțat anterior că participanții la marș vor defila cu tablouri ale soldaților căzuți pe câmpul de luptă, „pentru a marca a 79-a aniversare de la victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei”.
„Chișinău. 9 mai - Ziua Victoriei! Păstrăm memoria celor căzuți în acel crunt război”, a scris fostul președinte al țării, socialistul Igor Dodon, pe rețelele de socializare. Mesajul liderului PSRM a fost însoțit de o poză cu familia acestuia. În imagine, Igor Dodon poartă panglica Sfântul Gheorghe – simbol interzis în Republica Moldova. De menționat că, anterior, fostul șef a declarat că va purta panglica, în ciuda interdicției.
9 mai – ce sărbătoresc oamenii?
În timp ce unii cetățeni sărbătoresc Ziua Europei, exprimându-și dorința pentru un viitor european, alții marchează Ziua Victoriei, în semn de recunoștință față de cei care au luptat pentru libertate și pace în cel de-Al Doilea Război Mondial. Sunt și persoane care aleg să celebreze ambele sărbători.
„În Europa. Trebuie să ne gândim la viitorul copiilor noștri”;
„Ziua Victoriei, pentru că străbunica și străbunicul au luptat în acel război. Aceasta este sărbătoarea noastră. Ei ne-au eliberat țara, au luptat pentru pace”;
„Trebuie să continuăm tradițiile străbunilor, care au luptat pentru țara aceasta. Ziua Europei, de aceea că viitorul copiilor noștri trebuie să-l vedem deja în Europa”;
„Ziua Europei, pentru că sunt pentru integrarea în Uniunea Europeană și o viață mai bună”;
„Eu nu sărbătoresc nici una, nici alta”;
„Suntem împotriva războiului, de aceea, noi vom sărbători și sfârșitul războiului, și Ziua Europei” – au declarat oamenii pentru Radio Moldova.
Expert: „Celebrarea zilei de 9 mai – un indicator al politicii externe a Moscovei”
Artur Leșcu, doctor în istorie, expert WatchDog, susține că, astăzi, celebrarea zilei de 9 mai ar fi devenit un indicator al politicii externe a Moscovei.
„Una dintre tezele principale ale propagandei rusești este că Uniunea Sovietică a fost singura forță adevărată care a luptat împotriva Germaniei naziste și a fascismului. În plus, s-a încercat să se consolideze imaginea Uniunii Sovietice, iar apoi a Rusiei, ca lider al mișcării mondiale antifasciste. Mai mult. Anume teza așa-zisa „denazificare” a devenit principalul motiv oficial în baza căruia Moscova a invadat Ucraina vecină”, a declarat expertul Artur Leșcu pentru Radio Moldova.
Scurt istoric
Ziua Europei în Republica Moldova este consemnată începând cu anul 2006 în luna mai, atât la Chișinău, cât și în alte localități ale țări. Cu acest prilej, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova organizează tradițional un eveniment public cu genericul „Orășelul European”. În acest an, la Chișinău, Ziua Europei va fi sărbătorită pe 13 mai, iar pe 20 mai – la Leova. Vor sărbători Europa inclusiv cetățenii din Bălți, Cahul și Ungheni. Află detalii despre programul evenimentelor organizate în aceste zile – AICI.
Amintim că Ziua Europei a devenit sărbătoare oficială în Republica Moldova, în 2017.
Pe de altă parte, în cel de-Al Doilea Război Mondial, capitularea Germaniei naziste a intrat în vigoare pe data de 8 mai, ora 23:01, ora Europei Centrale de vară, sau pe 9 mai, la ora 00:01, ora Moscovei, ceea ce a stat la baza sărbătoririi Zilei Victoriei în această zi. Cea mai mare conflagrație mondială a început pe 1 septembrie 1939 cu atacul forțelor germane naziste asupra Poloniei și s-a încheiat pe 3 septembrie 1945, când Japonia a depus armele.
În mai 2023, guvernarea de la Chișinău a propus ca Ziua Victoriei să fie redenumită în „Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial”. Mai mult, deputații din fracțiunea care reprezintă partidul de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) au propus ca sărbătoarea să fie celebrată cu o zi înainte, adică în data de 8 mai. Inițiativa legislativă i-a nemulțumit pe deputații din opoziție, care susțineau la acea vreme că 9 mai „este o victorie comună”. În cele din urmă, PAS a renunțat la inițiativa legislativă.
Simbolurile care promovează războiul, interzise în Republica Moldova
Precizăm că, încă din 2022, purtarea panglicii Sfântul Gheorghe și promovarea însemnelor războiului „Z” și „V” sunt interzise pe teritoriul Republicii Moldova. Persoanele care vor purta, astăzi, panglica Sfântul Gheorghe sau însemnele „Z” și „V”, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina, vor fi documentate și amendate, a declarat în ajun ministrul de Interne, Adrian Efros. Oficialul a declarat că în această zi este majorat cu 30 la sută numărul polițiștilor care monitorizează ordinea publică pe tot teritoriul Republicii Moldova.
Persoanele fizice care vor sfida această lege riscă amenzi de la 4500 la 9000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore. Referitor la persoanele cu funcție de răspundere amenda va fi de până la 18 000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice amenzile sunt de până la 30 de mii de lei.