Panglica bicoloră - invenție a unei agenții de știri ruse afiliată Kremlinului. Explicația expertului
Panglica bicoloră este o invenție a unei agenții de știri ruse afiliată Kremlinului și este un instrument de propagandă a autorităților de la Moscova, susține expertul WatchDog, Artur Leșcu. Deși a fost interzisă în perioada sovietică, panglica a fost prezentă pe decorații sovietice numite „Ordinul Gloriei” sau medalia pentru victoria asupra Germaniei naziste, fiind redenumită în „gvardeiskaia lenta”.
Utilizarea panglicii are loc la inițiativa unor organizații din Federația Rusă, începând cu 2005, aceasta ajungând rapid să fie percepută ca un simbol al Zilei Victoriei asupra Germaniei naziste, ocazie cu care se inițiau și acțiuni de distribuire a acestor panglici.
În fiecare an, în ziua de 9 mai, când toate statele europene marchează Ziua Europei, la Chișinău o serie de politicieni pro-ruși scot în față panglica bicoloră, care, din 2014, urmare a ocupării Crimeii de Federația Rusă, a devenit un simbol militarist rus.
Precizăm că autoritățile au avertizat că persoanele care vor purta, astăzi, panglica Sfântul Gheorghe sau însemnele „Z” și „V”, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina, vor fi documentate și amendate.
Declarațiile aparțin ministrului de Interne Adrian Efros, care a atenționat că în această zi este majorat cu 30 la sută numărul polițiștilor care monitorizează ordinea publică pe tot teritoriul Republicii Moldova.
Amintim că, din anul 2022, purtarea panglicii Sfântul Gheorghe și promovarea însemnelor războiului „Z” și „V” sunt interzise pe teritoriul Republicii Moldova. Cu toate acestea, atât reprezentanții Partidului Socialiștilor, cât și cei ai Partidului „Șor” au declarat că nu vor respecta această interdicție și vor purta astăzi panglica Sfântul Gheorghe.
Persoanele fizice care vor sfida această lege riscă amenzi de până la 9000 de lei sau până la 60 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității. Referitor la persoanele cu funcție de răspundere amenda va fi de până la 18 000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice amenzile sunt de până la 30 de mii de lei.